• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Pisaći pribor Penkala

proizvodi otvorna garniture
(foto: Tvornica olovaka Zagreb Penkala)

Tu malu stvarčicu je izumio svima poznat Eduard Slavoljub Penkala (20.4.1871.-5.2.1922.) u Zagrebu..
S tim izumom je napravio pravu revoluciju u svijetu pisaćeg pribora. Prvu tehničku olovku je patentirao 24.1.1906. dok je prvi nalivpero patentirao 31.5.1907. ( na dan grada Zagreba). Ovi patenti su prijavljeni u Beču pošto je tada Hrvatska bila u AU monarhiji.

Svoje izume je radio u Ulici kralja Tomislava 17. gdje mu je i podignuta spomen ploča. Osim nalivpera, mehaničke olovke i prvog hrvatskog aviona, izumio je prašak za veš, đepnu svjetiljku, prvi insekticid, mano metar, kočnice za vagone, prisluškivač, usavršio je gramofonsku iglu i gramofonski uređaj, načinio je proračune i nacrte turbinskih kola i propelera za pokretanje helikoptera. Patentirao je lebdjelicu na zračnom jastuku, mnogo prije no što je prvi takav stroj i izrađen

Slavoljub Penkala

 

Upoznaje se sa Edmundom Mosterom te su 1911. izgradili tvornicu "Penkala"- dioničarsko društvo Edmund Moster i dr u današnjoj ulici Kneza Branimira (danas je to zapuštena stara zgrada Nade Dimić).
Braća Moster (Edmund, Mavro, Aleksandar I Bernard) su tvornicu doveli tvornicu u "puni cvat". Mavro je bio zadužen za komercijalu i plasira proizvod po cijelom svijetu dok je Bernard otvorio tvornicu kemijskih proizvoda u Zagrebu koja radi tinte za tvornicu "Penkala". Ta je tvornica dans poznata kao "Chromos".

Novoosnovana tvornica pisaćeg pribora u početku zapošljava 300 ljudi dok za dvije godine čak 800 radnika kaj je za ono vrijeme puno kad je Zagreb imal tek 70.000 stanovnika.
Od 1914.-1926. tvornica "Penkala" je bila najveća tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

tvornica penkalaIako je Penkala umro 5. veljače 1922, tvornica i dalje radi jednakom snagom. Tvornica se gasi i zatvra početkom drugog svjetskog rata. U njoj kasnije djeluje tvornica trikotaže "Nada Dimić".
ib studenti penkala

Danas postoji radiona Peroklinika gdje se servisiraju penkale i nalivpera. Do 2014. g je radionu vodio do svoje smrti Boško Varičak Keranović Penkala koji je radionu otvorio 1941.g. Radionu danas vodi njegova supruga Vlasta.

Bosko Varicak Keranovic Penkala(Boško Varičak keranivić Penkala)

Nekoliko foografija iz Peroklinike gdje se servisiraju penkalini proizvodi.

Bosko Varicak Keranovic Penkala detalj na zidu

Bosko Varicak Keranovic Penkala pult

Bosko Varicak Keranovic Penkala pult2

Bosko Varicak Keranovic Penkala radiona

 

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.