Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Laval Nugent

 

Ove godine obilježava se 240. godišnjica rođenja grofa Lavala Nugenta, jedne od najdinamičnijih osoba hrvatske i europske povijesti 19. stoljeća.Tom prilikom Arheološki muzej u Zagrebu i Irsko veleposlanstvo otvorili su 25. listopada izložbu posvećenu ovom kolekcionaru umjetnina i velikom zaljubljeniku u Hrvatsku i njenu povijest. Najpoznatija stvar koju je Laval donio u Zagreb a povijesnog je značenja,za koju su već mnogi zagrepčani ali i turisti mogli čuti, je lanac u Kamenitoj ulici (preko puta najstarije ljekarne u Zagrebu "K crnom orlu") zapovjednog broda HSM Victory lorda Horatia Nelsona koji je sudjelovao u slavnoj povijesnoj i pobjedničkoj bitci kod Trafalgara.


Kamenita 41

(foto: lanac zapovjednog broda HSM Victory lorda Horatia Nelsona u Kamenitoj ulici)

 

Tko je bio Laval i  zašto je bitan za hrvatsku ali i zagrebačku povijest.
Oslobodio je Rijeku od Francuza 1813., bio je zapovjednik Vojne Hrvatske. Tu je upoznao i oženio Ivanu Riario – Sforza koja je bila u daljnjoj vezi s Frankopanima. Htio je obnoviti lozu Frankopana pa je tako kupovao sve njihove posjede Tsrat, Bosiljevo, Januševac, Dubovac i druge posjede. Obitelj Nugent je bila posjedovala čak 14 posjeda. Zbog svog hobija i velike ljubavi prema arheologiji i sakupljanju starina, u Trsatu je otvorio prvi hrvatski muzej. Njegova zbirka je bila impresivna – 1500 antičkih vaza i dvadeset skulptura, velika zbirka starog namještaja, knjige iz 13. i 14 stojljeća, numizmatička zbirka novčića, starih rukopisa te preko 200 vrijednih slika. Doveo je k sebi Mijata Sabljara (jedan od utemeljitelja Narodnog muzeja – danas Arheološki muzej Zagreb 1846.).

Laval je zbog sve veće i jače veze prema Hrvatskoj, ali i zasluga postao član Hrvatskog Sabora. Bio je dobar prijatelj, zaštitnik i financijer Ljudevita Gaja. Podržavao je ideju o Ilirskom pokretu te je i sam bio čln pokreta. Bio je najutjecajniji i najmoćniji Ilirac. Zbog utjecaja u neželjenom pokretu za Beč, prebačen je u Tiroli ( 1843.zabranjeno je korištenje imena Ilirski ali je nastavljeno kao Hrvatski narodni preporod). No, tamo je bio kratko do umirovljenja i vratio se u hrvatsku 1848.g. I dalje je bio za Ilirski pokret i ideju pa se izjašnjavao kao Hrvat. Uz nagovor Gaja a pomoć austrijskog nadvojvode Johanna, postavlja Josipa Jelačića za bana, s kojim se kasnije i sprijateljio. Laval je bio i prijatelj sa austrijskim kiparom Fernkornom koji mu je napravio dva zmaja (točnije - Baziliska) za njegov posjed u Bosiljevu – znani i kao Trsatski zmajevi. Vjerojatno je imao i utjecaj na izradu spomenika banu Jelačića.
Nakon smrti a zbog rastrošnosti članova obitelji, imetak obitelji Nugent je došla na dražbu. Tu je Izidor Kršnjavi uspio otkupiti dio kolekcije i u Zagreb doveo 86 kovčega raznih arheoloških predmeta koji se i danas čuvaju u muzeju.
Laval je umro 21.8.1862.g u 84.g a pokopan je u Trsatu.

 

Izlozba Laval Nugent 1

 

Izlozba Laval Nugent 3

 

 

Izložbu možete pogledati u Galeriji AMZ koja se nalazi u Ulici Pavla Hatza 6.

Ulaz na izložbu je besplatan i može se razgledati u od ponedjeljka do petka u vremenu od 10-18 sati.

Tražilica

Razno

Umjetnički paviljon

15. prosinca 1898.g izgrađen Umjetnički paviljon. Inicijativu za izgradnju je dao poznati slikar Vlaho Bukovac. Paviljon je napravljen za Milenijsku izožbu u Budimpešti 1896.g. Napravljen je...
Opširnije...

Špilja Veternica

Spilja Veternica 01Špilja Veternica zaštićena je 1979. godine kao geomorfološki spomenik prirode. Smještena je na jugozapadnom dijelu Medvednice, udaljena samo9 km od centra Zagreba. Sa...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.