• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Slavoljub Penkala

slavoljub penkala

 

Eduard Slavoljub Penkala ((Liptovský Mikuláš - Liptószentmiklós, tada Mađarska, danas Slovačka, 20. travnja 1871. - Zagreb, 5. veljače 1922.) je rođen u Mađarskoj ali će se pamtit kao veliki Zagrepčanin. Izumio je nalivpere i mehaničku olovku.
Uz to, izumio je prašak za veš, đepnu svjetiljku, prvi insektic
id, mano metar, kočnice za vagone, prisluškivač, usavršio je gramofonsku iglu i gramofonski uređaj, načinio je proračune i nacrte turbinskih kola i propelera za pokretanje helikoptera. Patentirao je lebdjelicu na zračnom jastuku, mnogo prije no što je prvi takav stroj i izrađen...
Njegova tvornica u zajedništvu sa Monsterom je bila najveća tvornica pisačeg pribora u svijetu od 1912-1926. Konstruktor je i prvog hrvatskog aviona.

Radio je u svom stanu na Tomislavovom trgu 17, gdje danas stoji spomen ploča. U Ulici Marije Valerije (danas Praška) je imao svoju tvornicu

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.