• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Gradjevni pas Pluto

Zgrada tj palača Prve hrvatske štedionice je danas znana kao i Oktogon. Sagrađena je 1900 (iako na južnum ulazu stoji godina 1899.) i povezuje Ilicu sa Trgom P. Preradovića popularno prozvanim i Cvjetnim trgom. Palača je dobila ovaj nadimak po središnjem djelu koji je napravljen u obliku osmerokuta.No, da sad ne ulazimo previše u detalje zgrade, prelazimo na bit ovog posta.

1897. Prva hrvatska štedionica je kupila zemljište i odlučila sagraditi zgradu za svoje potrebe. Povjerenje za izgradnju je dobio Josip pl. Vancaš. 1898 je počela izgradnja zgrade Prve hrvatske štedionice na lokaciji gdje je nekad tekao potok. Iz tog su potoka nekada građani vadili ilovaču i izrađivali posude za domačinstvo. Vancaš je dao ograditi to mjesto bogato tim građevnim materijalom. Pa i samo gradilište je bilo puno građevisnokog materijala pošto se tek počela graditi palača.

Radnici koji su gradili zgradu su jednog dana dobili neočekivanog gosta, do njih je došao mršavi, izgladnjeli i preplašen pas. Radnici su mu davali dio svog obroka da ga nahrane i vode da nebude žedan. Kad se nahranio i utažio žeđ, povukao se ali je ostao u blizini.
S vremenom se pas udomaćio te je provodio dane na gradilištu i pomagajući tjerat razne kradljivce i skitnice dalje od gradilišta - njegovog novog doma. Kao i svakom ljubimcu treba dati neko ime, Vancaš mu je odlučio dati ime Pluto. Pred sam kraj gradnje oktogona,vjerojatno u sukobu sa kradljivcima, Pluto je smrtno stradao. Radnicima i samom Vancašu je bilo žao što njihov ljubimac više nije s njima. Kako bi mu odali poštovanje, odlučili su napraviti spomen ploču daleko od očiju prolaznika.

Danas je malo teže doći do originala jer je u dvorištu banke. Da bi poslikali/potografirali ovaj originalan reljef, morate tražiti dopuštenje jer vas zaštitar bez dopuštenja banke neće pustiti. 

 

pas plutoNapravio J.Vancaš, 1899, Ilica (Oktogon), Zagreb, foto Ivan Brnčić


20 travnja 2013.g gradonačelnik Milan Bandić je u Bogovićevoj otkrio spomen ploču pa Pluto više nije skriven od građana i posjetitelja Grada Zagreba.  

pluto

spomen ploča psu Plutu, Bogovićeva, 2013.Brnčić Ivan 

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.