Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Najstariji vrtić

Znate li kak se nekad zaval dječji vrtić? Zval se zabavište. Pa to i treba biti mjesto gi se djeca zabavljaju. Osim ovog naziva, tijekom svoje povijesti vrtić je imao i druge nazive: konak, sklonište i obdanište, a tek 1956. godine se spominje kao ”vrtić”.

Kak volim istraživati i tražiti ono ”nastarije” u Zagrebu, tak sam se posvetil traženju najstarijeg vrtića. Rezultat me malo iznenadil, naravno, ugodno. Najstariji gradski vrtić ”DV Krijesnice” iz Krajiške ove godine, 23. travnja slavi svoj 134. rođendan. Zaputil sam se tamo u potrazi za zanimljivostima, koje bi vas, moje čitatelje, mogle zanimati.

U ugodnom razgovoru s ravnateljicom tog vrtića prof. Jadrankom Kostanjšak, dobil sam zanimljive informacije, kao i interesanstnu monografiju kaj je izašla povodom 110. obljetnice otvaranja.

Početak zabavišta u Hrvatskoj seže još u 19. stoljeće gdje se razgovaralo i pregovaralo o uvođenju takvih ustanova kod nas. Najveći zagovaratelj tj. zagovarateljica prijeko potrebnih zabavišta, bila je gđa. Josipa Žitković. Ona je svim silama zagovarala zakaj su zabavišta potrebna i kaj se njima postiže. Na raznim sjednicama i skupovima koristila je svaki trenutak da govori o ovoj temi. I konačno uspijeva u svom planu, naumu i ideji – grad joj je dao dopuštenje za otvaranje ”Gradskog zabavišta” koje svoja vrata otvora 23. travnja 1883. godine u Ilici 120 pod nazivom ”Gradsko iličko zabavište”.

Gospođa Žitković, koja će ostati zapamćena i po svojim izlaganjima na svjetskim izložbama, vezano za područje obrazovanja di je dobivala brojna priznanja i diplome, i pokazala svjetskoj javnosti da i mi u Zagrebu imamo kvalitetna zabavišta, zbog svojih zasluga i znanja postavljena je za ravnateljicu tog prvog dječjeg vrtića u Zagrebu.

Ali, iako je današnji DV Krijesnice najstariji gradski vrtić u Zagrebu, on nije prvo otvoreno zabavište za djecu. Čak četrnaest godina prije, 1869. svoja vrata je za mališane otvorio privatni DV ”Različak”. Otvorila ga je Antonija Cvijić-Lukšić i vodila sve do 1879. kad ga predaje u ruke milosrdnih sestara na Kaptolu.

Iako je DV Različak je i danas tamo, na Kaptolu broju 16, u sklopu najstarije osnovne škole u gradu Miroslav Krleža, sjedište vrtića je u Petrinjskoj ulici a oim na Kaptolu podružnice ima u Jurišićevoj,  Amruševoj ulici, Novoj Vesi i Podrebernici (Mlinovi).  Kćer prve vlasnice vrtića u Zagrebu, također Antonija (Cvijić-Kassovitz), bila je prva autorica knjige o predškolskom odgoju djece pod nazivom ”Rukovođ za zabavište” izdane 1895. godine.

Kasnije su se vrtići otvarali u svim dijelovima našeg grada. Kako je grad rastao, djece je bilo sve više, te ih danas u gradu ima oko 120, što privatnih što gradskih, i svi se oni trude da djeci pruže što ljepše djetinstvo uz igru i učenje.

Fotke nemam jer nije baš zgodno danas muvati se oko vrtića fotoaparatom iako bi bilo u svrhu slikanja vrtića kao institucije. Tak da bu ovaj članak ostal uskraćen popratnom fotkom. Al skinul sam ja logo sa stranice vrtića da da barem nekakvu slikicu ima :)

logo dv krijesnice

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.