• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Šetnja po Basaričekovoj

b_400_0_16777215_00_images_spancirancije_basaricekova_basaricekova_zagrebacki_kutak.gif

Znate li ko je bil Đuro Basariček? Đuro je bil hrvatski političar koji je ubijen u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Onom istom atentatu kada je ubijen Pavle Radić, a smrtno ranjen Stjepan Radić. No, iako ovaj tekst nije namijenjen politici, moral sam dati malo uvoda da znate kam Đuru smjestiti.

Na Gornjem gradu jedna je ulica dobila ime po Đuri Basaričeku – znamo ju kao Basarič(e)kova. Uzel sam tu ulicu jer sam primjetil da dost ljudi ne zna kaj se u njoj “skriva”. Pa krenimo redom.

Kad dođete na Gornji grad i stanete izme

đu crkve sv. Marka i zgrade Sabora, te pogledate prema sjeveru, vidite ispred sebe

ulicu – e to vam je Basaričekova. Ona spaja Trg sv. Marka i Demetrovu ul

icu. Paralelna je s Opatičkom i Mletačkom. I ovo sam napisal jer su me neki tražili orijentacijski da im kažem di se ta ulica nalazi, pa reko ak se još neko pita di je, da objasnim.

 (foto: Ivan Brnčić)


Iako su mnogi prošli tom ulicom, nisu primijetili interesantan detalj na koji bi vam rad skrenul pozornost. Na svim pločicama za kućne brojeve stoji Basaričkova (umjesto Basaričekova).

 

Prije se Basaričekova zvala Pivarska jer je tu na broju 4 bila otvorena prva pivnica u gradu. U njoj se od sredine 17. stoljeća, otprilike od 1650. godine, točila i proizvodila piva. Na toj kući stoji i spomen-ploča na pivovaru.

basaricekova1 zagrebacki kutak

 (foto: Ivan Brnčić)


Dvije zanimljivosti iz Basaričekove su vezane za jedan od najboljih (ak ne i najbolji) hrvatskih filmova – „Tko pjeva zlo ne misli“. U dvorištu kućnog broja 11 snimao se taj kultni film (ak nekog zanima slobodno more zaviriti u dvorište).

 basaricekova2 zagrebacki kutak

 (foto: Ivan Brnčić)

 Na kućnom broju 9 stoji i radi najstariji kafić (birtija) u gradu – “Pod starim krovovima” gde vam sviraju zagrebačke pjesme dok ispijate kavicu. Birtija je otvorena još daleke 1830. i popularno se zove “Starci” ili “Žnidaršić” – zbog filma je dobil to ime jer su u toj birtiji Šafranek i Fulir ispijali gemište (sjećate se rečenice: “Perica, idi k Žnidaršiću po jednu litricu”).

 basaricekova3 zagrebacki kutak

 (foto: Ivan Brnčić)

U toj se birtiji moglo družiti sa glumcima iz gore spomenutog filma jer su bile organizirane “Večeri filma Tko pjeva zlo ne misli”, gdje su osobno prisustvovali Ana Šafranek (Mirjana Bohanec), Gospon Fulir (Relja Bašić) i Željko Senečić (scenograf).

Ima još interesantnih detalja o Basaričekovoj ulici koje je zgodno znati: na broju 22 nalazi se palača obitelji Jelačić, a na broju 24 kuća građena za Vladimira Akro (on je izgradil tvornicu alkohola – danas poznatu kao Badel 1862, i bil je jedan od osnivača Zagrebačke burze). Ta je kuća 70-ih godina, preuređena za kolekcionara Antu Topić Mimaru, a danas vam je tamo Društvo hrvatskih pisaca.

I time smo došli do kraja šetnje Basaričekovom ulicom. Nadam se da su vam se dopale ove zanimljivosti i da bute pogledali sve kaj sam spomenuo kad se bute našli u Basaričekovoj.

 

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.