• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Zagorka D.D Zagreb

Serbus!

Volim Zagreb zbog svega što je ali i zbog svih onih naoko neprimjetnih sitnica koje skrivaju neku svoju priču.

Neki vele da sam čudak jer me zanimaju sitnice, detalji, možda nebitne al ja se zabavljam dok istražujem odgovore na pitanja kako, kada, zakaj. I kaj više saznam to sam veseliji, i u ovom ću vam pisanju pokazat na kaj mislim.

Već sam ranije spomenuo kak Zagreb mnogo detalja, priča i zanimljivosti pokraj kojih prolazimo svaki dan a da nismo svjesni. Tako sam ja nebrojeno puta prošel (vjerujem i mnogi od vas) kroz Marićev prolaz. U prolazu kaj Prašku sa Gajevom svaki put ko da vidim nekaj novo.

Marićev prolaz je prolaz zgrade Shell, a autor zgrade je Rudolf Lubynski (njegovo najpoznatije djelo je zgrada Hrvatskog Državnog Arhiva na Marulićevom trgu). Zgrada Shell je prva poslovna zgrada u Zagrebu, izgrađena početkom 30-ih godina prošlog stoljeća i zaštićeno je kulturno dobro.

Hodajući tim prolazom jednom mi je zapel za oko mali detalj – pločica na kojoj piše Zagorka d.d. Zagreb.

zagrebacki kutak zagorka d d 2

 

I vjerojatno bi skroz zaboravil na to da nisam u Klaićevoj, sasvim slučajno, jednom prilikom ugledao pločicu u dosta lošem stanju na kojoj zanimljivim fontom piše Tvornica Zagorka.

zagrebacki kutak zagorka d d

Tad sam krenul u potragu za odgovorima, a rezultat te potrage i istraživanja je sljedeći:
Zagorka d.d.“ je firma koja je osnovana 1. lipnja 1948. u Zagrebu pod nazivom “Gradsko pećarsko i keramičarsko poduzeće” sa sjedištem u tadašnjoj ulici Prilaz JNA 30 (danas je to Deželićeva). Pet godina poslije, 1. srpnja 1953. spaja se sa „Zagorkom“ iz Bedekovčine i mijenja ime u “, industrija glinenih proizvoda, pogon Zagreb”. Mijenjali su ime još par puta (Zanatsko-pećarsko-keramičarsko i derams-ksilolist poduzeće “Zagorka“, “Novogradnja Zagorka”, ”keramičko-pećarsko poduzeće”) kao i  sjedište seljenjem u Trakošćansku.

A firma „Zagorka“ iz Bedekovčine, također ima zanimljiv detalj u svojoj povijesti – to je prva hrvatska glinenih i šamotnih peći koja je počela s radom još daleke 1889 godine. Tako možemo naći i taj “potpis” u zagrebačkim haustorima, kao prije spomenuti onaj u Klaićevoj.

Nakon ovih pločica, počel sam gledati po haustorima koji imaju mozaične podove i zidove s raznim pločicama i tražit “potpise”.

Na Britancu (Zanatlijski dom) i u Bogovoićevoj (Profil) primetil sam još jedno ime – Armin Schreiner. Njegovo ime morete videti na jednoj staroj fotki kavane Corso (ugao Ilice i Gundulićeve). I evo opet dolazim do materijala za istraživanje.

armin schreiner

Armin Schreiner rođen je u Zagrebu 1874. godine. Bil je bogati zagrebački industrijalac, , posjednik nekoliko tvornica (između ostalog i ciglane Zagorka, koja je predhodnica današnjeg Tondach Hrvatska). Bil je židovski aktivist i član prve masonske židovske lože u Zagrebu. Ubijen je u Jasenovcu 1941.

Nadam se da vam je sada malo jasnije zakaj volim sitnice. Iz slučajnog pogleda na naizgled običnu pločicu na podu došel sam do zanimljivih priča. Baš me zanima kakav će me slijedeći detalj potaknut na istraživanje i kakvu bum zanimljivu priču otkril.

Kad najdem zanimljivog, bum vam pisal.

Ostajte mi dobro, najte kaj zamerit i do sljedećeg čitanja - Serbus.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.