• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Šetnja po Gundulićevoj

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/spancirancije/gunduliceva/gundulićeva.jpg'
There was a problem loading image 'images/spancirancije/gunduliceva/gundulićeva.jpg'

Serbus/servus (kak je kome draže)
U ovom postu vas vodim kroz još jednu šetnju gradom - kroz Gundulićevu. Ima tu dosta zanimljivih povijesnih zanimljivosti a siguran sam a ima ljudi koji često tuda prolaze a da ne znaju kraj čega prolaze, kakve zanimljivosti skriva ova ulica.
Vjerujem da svi znate di je i da netrebam pojašnjavat njenu poziciju.
Gundulićeva počinje od Ilice pa bum tak i ja krenul.

gundulićeva

Gundulićeva ulica je ime dobila 1864.g po pjesniku Ivanu Gunduliću (1589. - 1638.), autoru književnih djela "Osman","Suze sina razmetnutog", "Dubravka" ... Na uglu sa Varšavskom stoji spomen ploča Gunduliću sa stihovima iz "Dubravke"

gundulic

Na samom početku ulice 20. siječnja 1877. je Ivo Stožir postavio i upalio prvu električnu lampu u Zagrebu. Na uglu Ilice i Gundulićeve stoji stara električna lampa sa spomen pločom na događaj dobivanja električne rasvjete u gradu.

Dva broja dalje, nalazi se zgrada Glazbenog zavoda osnovanog 1827.g te je najstarija glazbena institucije u Hrvatskoj. Zgrada zavoda je izgađena 1876.g a gradio ju je dvojac janko Nikola grahor i Franjo Klain (HAZU, Sinagoga u Praškoj, crkva sv. Preobraženja, palača Prve hrvatske štedionice na Trgu(nekad je tu bio displej za temperaturu i vrijeme)...)

Na broju 25 je živjela obitelj Baković. Najpoznatija imena nama su sestre Rajka i Zdenka koje su mučene kako bi odale gdje skrivaju židove. Zdenka je podlegla ozljedama od mučenja dok se Rajka bacila s 4 kata u Zvonimirovoj ulici.

Došli smo prvog zagrebačkog nebodera zapravo kuće Radovan uglu sa Masarykovom - poznatog kao Lowyev neboder/kuća. Neboder je napravio arhitekt Slavko Lowy. Za izgradnju zgrade nije tražio novac već stan na zadnjem devetom katu. Danas ova zgrada ne spada pod neboder je su prema novim pravilima neboderi iznad deset katova pa j ova zgrada postala najviša kuća u gradu. zanimljivo je to da se izgradila za svega 75 dana.

Pivnica Blato (Tip-Top) je posebna jer su tu zalazili mnogi umjetnici a omiljeno mjesto Tina Ujevića

Sljedeća zanimljivost ove ulice je kuća Kalina (1904. )na uglu sa Masarykovom. Prepoznatljiva zgrada po keramičkim pločicama umjesto fasade. Vlasnik kuće je bio keramičar Kalina te je za reklamu svog proizvoda zgradu "obuko" u pločice. Ima li netko da ju nije vidio? :)

kallina kuca
Ispod prozora na strani Gundulićeve stoji jedna spomen ploča koja kaže da je tu 26.9.1911. umro Andrija Fijan , velikan hrvatskog kazališta i jedan od najboljih interpretatora Shakespearea a vrlo često je glumio sa Marijom Ruzickom Strozzi

Od 1956.g u Gundulićevoj 26 djeluje najstariji obrt u Zagrebu (iako je otvoren u Osijeku još 1862.g), a vjerojatno i u Hrvatskoj - kartonaža Hudetz.

U zgradi do je živio, radio i umro Dragutin Domjanić (pjesme Popevke sam slagal, Fala...). Zgrada se trenutno obnavlja

Prek puta se nalazi Evangelička crkva(1882), djelo drugog najvećeg graditelja u povijeti Zagreba - Hermana Bollea (Katedrla, Mirogoj...).

Nasuprot crkve se nalazi zgrada Hrvatske ElektroPrivrede (HEP) koja je tu od 1934.g. Na mjestu prije HEPa je od 1862. radila plinara pa sve do 1911.kada je preseljena na dašanju lokaciju u Radničkoj. Arhitekt je Juraj Denzler (crkva Sv. Antuna na Sv. Duhu, kapelica Majke Božje Sljemenske, Školu narodnog zdravlja ˝Andrija Štampar"...)

elektra gunduliceva

Na broju 48 je živio, radio i umro Gustav Krklec (rođen 23. 6.1899. pa mu je danas obljetnica rođenja)

na broju 57 je počeo delati Imunološki - tada nazvan Cjepilišni zavod iz 1893.g arh Kuno Waidman(Bolnica za duševne bolesti Stenjevec-poznata kao Bolnica Vrapče,palača Narodnih novina u Deželićevoj i mnoge druge). Na žalost, danas se bori da se ne ugasi jedna od najboljih Imuniloških zavoda na ovim prostorima)

Kada gledate od Botaničkog vrta prema Gundulićevoj, uglovnice s ljeve i desne strane također imaju svoju priču i važnost.
U ljevoj uglovnici je živjela i umrla političarka, suradnica i supruga Stjepana Radića a u desnoj je živio i umro povjesničar, muzikolog,književnik Vjekoslav Klaić

 

I to je to :) Nadam se da vam se dopal tekst, da ste nekaj zanimljivoga pročitali. Slobodno komentirajte i stavite kritiku, pohvalu, koju dodatnu informaciju na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.