• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Šetnja po spremištu tramvaja Trešnjevka

Malo smo prošetali po spremištu tramvaja Trešnjevka pa bum ovde malo približil kak to nutra zgleda. Sve fotke su moje i ako neko želi podjeliti - slobodno ali uz imenovanje mene kao autora ili link na ovu stranicu.

zet logo

ZET (zagrebački električni tramvaj) je jedini javni gradski prijevoznik koji nudi usluge vožnjom tramvajima, autobusom i uspinjačom. Prvi tramvaj u Zagrebu je počel voziti 5. rujna 1891.g i bio je to konjski tramvaj konjka dok je prvi električni tramvaj provozil 18. kolovoza 1910.g.

Nekad se spremište tramvaja nalazilo na mjestu di je danas Tehnički muzej Nikola Tesla. Remiza se seli 11.  veljače 1936.g na današnje mjesto.

ZETov vozni park se sastoji od 426 autobusnih vozila, 277 tramvajskih vozila (od toga 142 niskopodna), turističkog vlakića, turističkih panoramskih autobusa, 20 vozila za prijevoz invalida, 28 autobusa za prijevoz školaraca, Uspinjače,

zet zgrada

U krugu spremišta se nalazi: Upravna zgrada, Ured karata, nogometno igralište, restoran, punionica, autobusna radionica, skladišta razne građe, lakirnica tramvaja, tramvajska radionica, garaža

zet tramvaji

Tramvaji u garaži i radionici s lijeva na desno:

- ČKD Tatra tip 401 je tip tramvaja koji je pušten u vožnju gradom 1972.g i još danas vozi

- ČKD Tatra tip 301 je tip tramvaja koji je prvi put počeo voziti 1985.g a i danas još vozi

- M - 24 je tramvaj domaće proizvodnje a konstruirao ih je Dragutin Mandl 1924 i napravljeni su za dvosmjernu vožnju dok su se zadnji tramvaji ovog tipa  proizvodili za jednosmjernu vožnju. Danas je jedan u voznom stanju te služi kao dio turističke ponude.

- TMK 2200 je domaći tramvaj konzorcija Crotram (Končar i Gredelj) a prvi tramvaj je pušten u promet 21. siječnja 2005.g

 

zet mini bus

zet vlakic

 

Osim tramvaja i autobusa, u sklopu ZETa voze još i turistički vlakići.

 

 

U spremištu vrijedne čistačice redovito očiste i operu tramvaje, no zbog naših nemarnih i neurednih sugrađana se vrlo brzo zmažu i unerede tramvaji pa izgleda ko da ih niko ne čisti.

zet prodavaonica karata

U prodavaonici karata se izrađuju godišnji i mjesečni pokazi. Ovdje je i Nalazni ured za izgubljene stvari pa ak nekaj zaboravite u tramvaju, probajte otić do ovog ureda i ako bute imali malo sreće bute  našli svoje izgubljene stvari. Ili ak najdete nekaj slobodno odnesete vozaču koji će to odnijeti u Nalazni ured. Ured dela svakim radnim danom od 7:30 do 15:30 i stvari se čuvaju 48 sati a onda se odnose u Nalazni ured PU Zagrebačke u Heinzelovoj 98.

ZET je 15. svibnja 2007.g uvedeo je opciju da putem SMSa kupite kartu. Ta je opcija ukinuta  2013.g zbog velike zlouporabe. 5. svibnja 2010.g uvedeno plaćanje karti prek elektroničkih kartica. Papirnate se karte još uvijek mogu kupiti.

zet spomen poginulima

ZETovi djelatnici su također stali u obranu domovine za vrijeme srpske agresije na hrvatsku pa su poginulim i nestalim kolegama podigli spomen ploču da se ne zaboravi njihova uloga i zasluga u obrani domovine.

Evo još par fotki sa šetnje po spremištu tramvaja

IMG 9953 IMG 9957

IMG 9968 IMG 9973

IMG 9976

I za kraj - vožnja bez karte je nasjkuplja vožnja :)
Toliko od mene, do sljedećeg španciranja vas lepo pozdravljam :)

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.