Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

moja domovina mali
U povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u nedjelju, 15. siječnja, u 12:00 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića će se održati svečani koncert Moja domovina pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a okupit će brojne eminentne izvođače.

Na koncertu će nastupiti: Dražen Žanko, Vladimir Kočiš – Zec, Hrvoje Hegedušić, Krunoslav Kićo Slabinac, grupa Magazin, Mladen Kvesić, Đani Maršan i Radojka Šverko, a prigodne domoljubne pjesme će izvesti Najbolji hrvatski tamburaši, Klapa Hrvatske ratne mornarice te Orkestar Oružanih snaga RH, pod ravnanjem dirigenta Miroslava Vukovojca Dugana. Svi izvođači će na kraju koncerta izvesti Moju domovinu, pjesmu što ju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid.

U sklopu obilježavanja jubilarne obljetnice će se održati i svečana akademija - koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinskog, a u večernjim satima slijedi vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Svečani program će se održati na sam dan priznanja, budući je upravo 15. siječnja 1992. Republiku Hrvatsku međunarodno priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice. Članicama Zajednice istoga dana su se pridružile: Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Island je prva država koja je još 19. prosinca 1991. priznala Hrvatsku. Istoga dana je takvu odluku donijela i Njemačka, ali je na snagu stupila 15. siječnja, na dan kada su je priznale i ostale članice Europske zajednice. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

HRT – Radio Sljeme cjelokupan će program u nedjelju posvetiti 25. obljetnici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.
U 10.00 izravan prijenos mise za domovinu iz zagrebačke katedrale na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) te multimedijskoj usluzi HRTi.

plakat 25 godina prizanje

I Bruxelles slavi 25. godina priznanja republike Hrvatske

Na incijativu ureda voditeljice hrvatske delegacije u Europskoj pučkoj stranci, zastupnice Dubravke Šuice u centru Bruxellesa u nedjelju 15. siječnja 2017. obilježit će se 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dok se tim povodom u Zagrebu u Hrvatskom saboru održava svečana sjednica, u Bruxellesu će Hrvati koji žive i rade u glavnom gradu Europe simbolično obilježiti ovaj povijesno važan dan. Povodom četvrt stoljeća od međunrodnog priznanja i svečanog događaja simbol grada Bruxellesa, Manneken Pis, bit će obučen u hrvatsku narodnu nošnju iz Slavonije.

Manneken Pis Croatia

(tekst/foto: zagreb.hr/eppgroup)

Tražilica

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.