Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike. Taj nekomercijalni muzejski projekt, organiziran po uzoru na slično događanje koje je priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, zasniva se na kostimiranju svih djelatnika Muzeja, vanjskih suradnika i prijatelja Muzeja u likove iz zagrebačke prošlosti. Likovi se posjetiteljima predstavljaju u prvom licu, tumačeći osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem su živjeli.

U stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesna događanja tumače:
kralj Bela IV.
prvi zagrebački biskup Duh
Crna kraljica Barbara Celjska
gradski sudac Adam Balogh
zvonoljevač Henrik Degen
barunica Ana Marija Rauch
trgovac Naum Mallin
gradonačelnik Većeslav Holjevac
fotografkinja Antonija Kulčar
izumitelj Slavoljub Penkala
zlatar Slavoljub Bulvan
vlasnica gostionice Katarina Matejna
subreta u kabareu Micika Žličar i brojni drugi.


U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij pl. Laszowsky, veliki meštar Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, koja je 1907. godine u kuli nad Kamenitim vratima utemeljila Gradski muzej.

Ovogodišnje Žive slike posvećene su onima koji su došli u Zagreb i svojim djelovanjem doprinijeli napretku života grada i njegovih stanovnika. Djelatnici će se pojaviti u ulogama fotografa Franje Pommera koji je u Zagreb stigao iz Danske i ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje. U Muzeju grada Zagreba u tijeku su pripremni radovi za izložbu posvećenu ovom fotografu.

Kaptolski slastičar (sladopek) Vjekoslav Šenoa (otac Augusta Šenoe) u Zagreb je, na poziv biskupa Aleksandra Alagovića, stigao iz Trnave u današnjoj Slovačkoj. Iz Slovačke je došao i izumitelj Slavoljub Penkala.

Friedrich Miroslav Singer, utemeljitelj tjelovježbe u zagrebačkim školama došao je iz Beča. U Realnoj gimnaziji (danas zgrada Državnoga hidrometeorološkog zavoda) vodio je prvu vježbaonicu u Hrvatskoj.

Zagrebački trgovac grčkog porijekla Naum Mallin govorit će o putovanju na prvu Svjetsku izložbu u Londonu, u rujnu 1851. godine. Dugotrajno putovanje započelo je diližansom, a nastavljeno vlakom.

Marija Bollé, supruga arhitekta Hermana Bolléa, govorit će o svom suprugu i njegovu radu nakon dolaska u Zagreb 1879. godine.

Posjetitelji će moći kupiti izdanja Muzeja grada Zagreba po promotivnim cijenama.

U vrijeme održavanja Živih slika može se razgledati i izložba Vrijeme Giganta: planska industrijalizacija i naslijeđe 1947. - 1952.

U predvorju Muzeja za najmlađe posjetitelje bit će organizirana kreativna radionica Boje na licu. Zainteresirani posjetitelji izrađivat će fašničke šešire i maske bojama za lice, uz stručni nadzor muzejske pedagoginje i profesionalnih vizažistica.

Žive slike su besplatno događanje, “dani otvorenih vrata” za posjetitelje Muzeja u vremenu od 11-14 sati

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 28. veljače, nekolicina djelatnika Muzeja i naših suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.

 

Zive slike 2017 3(tekst/foto: Muzej Grada Zagreba)

Tražilica

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.