Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Zagorka
Marija Jurić Zagorka je rođena 2. ožujka 1873.g u selu Negovec kraj Vrbovca. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija je hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana a uskoro počinje snimanje filmskog serijala "Grička vještica" u zajedničkoj suradnji Jadran Filma i produkcijske kuće Fremantle iz Londona (jedne od najvećih svjetskih distribucijskih kuća i prisutna u više od 50 zemalja). Grička vještica, Kći Lotrščaka, Kneginja iz Petrinjske ulice su samo dio njezine kjiževne ostavštine. 

Povodom obljetnice njezinog rođenja, u gradu će na nekoliko mjesta biti događanja vezana za Mariju Jurić Zagorku.

U Organizaciji Centar za ženske studije, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2.3., te u nedjelju 5.3. (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselić u 14:00 sati u produkciji Fade-in).
U četvrtak 2.3. u 18:00 Centar vas poziva na predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke.
U petak, 3.3. u podne, u Multimedijalnom institutu MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.

U četvrtak, 02.ožujka, 2017.godine, u organizaciji Foruma žena Stranke rada i solidarnosti i Gradske organizacije Grada Zagreba, kod spomenika Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, Zagreb, u 11:00 sati održat će se Konferencija za medije 'Položaj žena u hrvatskom političkom životu uoči općih lokalnih izbora' (od vremena Marije Jurić Zagorke do danas)
Povodom obilježavanja 144. obljetnice rođenja spisateljice, novinarke i feministice Marije Jurić Zagorke, o položaju žena u hrvatskom političkom životu govorit će potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica GO Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina i dr.sc. Sandra Vračan
'Večer sa Zagorkom' će se održati u prostorijama Kluba Milana Bandića, Praška 5, Zagreb, s početkom u 19:30 sati gdje će se čitati ulomci iz Zagorkinih djela i iz Prokletih Hrvatica, uz biografske crtice. Čitati će potpredsjednica GO Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti i predsjednica stranačkog Odbora za kulturu Milana Vuković Runjić, viša muzejska pedagoginja u Muzeju Grada Zagreba Vesna Leiner i glumica Marija Sekelez.
Zagorka 3

Zagorka 1

Zagorka 2

Zagorka 4

(tekst: Centar za ženske studije, Stranka rada i solidarnosti, )

Tražilica

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.