• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Gradska četvrt je osnovana Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999

Prema popisu stanovništva iz 2011.g ova četvrt ima 37 024 stanovnika

 

Dan gradske četvrti:

23. rujna


Kontakt :

Ilica 25/III,

telefon 610 05 59,

svakoga radnog dana od 8,30 do 15,30 sati


Vijećenik:

Nedjeljko Gojo, predsjednik

Sanja Kumpar, potpredsjednica

 

O četvrti

Ovu četvrt graniče na zapadu Ulica republike Austrije, na sjeveru Ilica (do Trga bana Jelačića), na istoku je granica Kvaternikov trg/ Heinzlova a na jugu je granica pruga i Gl. kolodvor. Proteže se na 301,64 hektara.

Gradska četvrt Donji grad ima povijesnih priča i zanimljivosti kao jedno od najstaijih djelova grada. Na podučju ove četvrti su pronađeni arheološki nalazi starih goblja (Preradovićev trg). Na području današnjeg Donjeg grada su bila poljoprivredna polja i vinogradi. tek krajem 17. i početkom 18 st. počinje izgradnja i formiranje četvrti današnjeg oblika. U najstarijem župnom popisu 1334.g  se spominje crkva sv Margarete. Donji grad je pun znamenitosti kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Muzej za umjetnost i obrt , Muzej Mimara, Sveučilište pravnog fakulteta, Zrinjevac, Željeznički kolodvor, Hotel Esplanade, hotel Palace, Knjižnice Grada Zagreba, Prva zagrebačka kina, Hrvatski državni arhiv, Botanički vrt, Etnografski muzej, Muzička akademija, Školski muzej, Prvi zagrebački neboder, Oktogon, Spomenik psu Plutu,  i mnoge druge zanimljivosti.

Opširnije...

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.