Na današnji dan

Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Julije Klovic

Spomenik:

Juraj Julije Klović (tal. Giorgio Giulio Clovio - Croata)

Lokacija:

Jezuitski trg 4, Zagreb

Godina postavljanja:

Nepoznato

Godina izrade:

1930.

Autor:

Frano kršinić

Godina i autor fotografije:

2016., Ivan Brnčić

 

O Juliju Kloviću:

Juraj Julije Klović (tal.Giorgio Giulio Clovio - Croata) (1498.-1578.) bio je hrvatski slikar i minijaturist, zvan i „Michelangelo minijature”. U Mantovi postaje svećenik, te mijenja ime iz Juraj u Julije u čast svojega učitelja.Papinskom dozvolom napušta redovništvo. 1561. godine vraća u Rim gdje je bio u dodiru s vodećim umjetnicima svog doba: Michelangelom, Vasarijem i dr. Hrvatska je proslavila petstogodišnjicu njegova rođenja 1998. godine izdavši posebnu kovanicu od 200 kuna. Klović je bio posljednji predstavnik minijaturne umjetnosti u doba kada ona doživljava svoj pad; on je originalna umjetnička osoba, što se osobito ogleda u bogatstvu invencije, u dekoracijama i figuralnim prikazima, u majstorskom crtežu i kolorističkoj istančanosti. Njegov doprinos minajaturnoj umjetnosti i umjetnosti manirizma općenito, osigurava mu ugledno mjesto u povijesti renesanse.


O autoru:

Frano Kršinić (Korčula,1987. – Zagreb,1982.), akademski kipar. Bio je profesor i rektor na Umjetničkoj akademiji u zagrebu. Jedan od osnivača grupe Zemlja. Majstor je lirskog oblika, a najviše domete postigao je u ženskim aktovima i figuralnim kompozicijama i bronci, kamenu i mramoru. Kršinić je izradio oko 500 različitih kipova.

Tražilica

Razno

Autobusni kolodvor

logo akzUtemeljen je 17. studenog 1961.godine na prostoru današnjeg Langova trga, a na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 04.07.1962. godine. Malo tko zna da je na mjestu današnjeg...
Opširnije...

Zlatna bula

Zlatna bula Bele IVDokument , odnosno povelja koja je napisana davne 1242.g Tada je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. dao povlastice naselju Gradec na brdu Grič u znak zahvalnosti kaj su mu pomogli u bijegu prema...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.