Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Pon Ruj 24
svjetski dan srca

Prijava / Registracija

Julije Klovic

Spomenik:

Juraj Julije Klović (tal. Giorgio Giulio Clovio - Croata)

Lokacija:

Jezuitski trg 4, Zagreb

Godina postavljanja:

Nepoznato

Godina izrade:

1930.

Autor:

Frano kršinić

Godina i autor fotografije:

2016., Ivan Brnčić

 

O Juliju Kloviću:

Juraj Julije Klović (tal.Giorgio Giulio Clovio - Croata) (1498.-1578.) bio je hrvatski slikar i minijaturist, zvan i „Michelangelo minijature”. U Mantovi postaje svećenik, te mijenja ime iz Juraj u Julije u čast svojega učitelja.Papinskom dozvolom napušta redovništvo. 1561. godine vraća u Rim gdje je bio u dodiru s vodećim umjetnicima svog doba: Michelangelom, Vasarijem i dr. Hrvatska je proslavila petstogodišnjicu njegova rođenja 1998. godine izdavši posebnu kovanicu od 200 kuna. Klović je bio posljednji predstavnik minijaturne umjetnosti u doba kada ona doživljava svoj pad; on je originalna umjetnička osoba, što se osobito ogleda u bogatstvu invencije, u dekoracijama i figuralnim prikazima, u majstorskom crtežu i kolorističkoj istančanosti. Njegov doprinos minajaturnoj umjetnosti i umjetnosti manirizma općenito, osigurava mu ugledno mjesto u povijesti renesanse.


O autoru:

Frano Kršinić (Korčula,1987. – Zagreb,1982.), akademski kipar. Bio je profesor i rektor na Umjetničkoj akademiji u zagrebu. Jedan od osnivača grupe Zemlja. Majstor je lirskog oblika, a najviše domete postigao je u ženskim aktovima i figuralnim kompozicijama i bronci, kamenu i mramoru. Kršinić je izradio oko 500 različitih kipova.

Tražilica

Razno

Autobusi na kat

autobus na katMalo tko je uživo vidio autobus na kat kako vozi po Zagrebu. Mlađa generacija to može vidjeti samo iz starih fotografija.Zagreb je zbog sve većeg broja stanovnika postao prezagušen i bilo...
Opširnije...

Slavoljub Penkala

slavoljub penkala Eduard Slavoljub Penkala ((Liptovský Mikuláš - Liptószentmiklós, tada Mađarska, danas Slovačka, 20. travnja 1871. - Zagreb, 5. veljače 1922.) je rođen u...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.