Na današnji dan

Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Marija Juric Zagorka

Spomenik:

Marija Jurić Zagorka

 

Lokacija:

Tkalčićeva ulica, Zagreb

 

Autor:

Stjepan Gračan

 

Godina postavljanja:

1996.

 

Godina i autor fotografije:

2016., Ivan Brnčić

 

 

O Mariji Jurić Zagorki:

2. ožujka 1873.g rođena je u Negovcu pokraj Vrbova a umrl je 29. studenoga 1957.g u Zagrebu. 
Zagorka je najbolja hrvatska spisateljica romana, najveći borac za žesnka prava i prva hrvatska profesionalna novinarka.

Autorica je svima pozantih knjiga "Grička vještica", "Gordana", "Kći Lotrščaka", "Kamen na cesti", "Kneginja iz Petrinjska ulice" i mnoge druge knjige. Uređivala je novine "Obzor", pokrenula je prvi list za žene "Ženski list" te "Hrvaticu". U njeno vrijeme je jako bila diskreditirana te joj se nije odavalo priznanje kakvo je zaslužila. Zato se Društvo Marije Jurić Zagorke te Centar za ženske studije bore da joj se da priznanje koje je zaslužila svojim pisanjem i borbom za ženska prava.
Tako na inicijativu Centra za ženske studije od 28.11.2012., u Hrvatskom saboru jedna novinarska soba nosi ime M.J.Zagorka.
Od 1990.g Tkalčićevu ulicu krasi Zagorkin spomenik Nenada Gračana.
Jadran film u suradnji sa Fremantle iz Londona je počeo snimanje filma o Gričkoj vještici pa nas uskoro čeka i ekranizacija ove Zagorkinog najpoznatijeg djela.

Njen stan na Dolcu broj 8 je otvoren svaki četvrtak i nedelju od 11-16 sati za posjetitelje kako bi imali priliku vidjeti gdje je živjela, radila i pisala Zagorka.

Tražilica

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.