Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Uto Lis 16
Svjetski dan hrane

Prijava / Registracija

ADRESA:

Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

 

TELEFON:

centrala: +385 (1) 48 73 000; 48 73 101

 

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

RADNO VRIJEME:

utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati
četvrtkom 10 do 20 sati

nedjeljom od 10 do 13 sati

 

CIJENA ULAZNICA:

• odrasli 20 kn
• djeca, đaci, studenti, umirovljenici 10 kn
• obiteljske 30 kuna
• umirovljenici - besplatan ulaz utorkom

Prva nedjelja u mjesecu – besplatan ulaz.

Stručna vodstva
• 50 kn na hrvatskom jeziku
• 100 kn na stranom jeziku

 

 

Muzej je nastao iz Narodnog muzeja osnovanog 1836. godine. Godine 1866. postao je Zemaljski zavod Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, pod upravom JAZU-a i Sabora te je bio podijeljen na dva odjela: Arheološki odjel i Prirodoslovni odjel. Od godine 1878. Arheološki odjel osamostaljuje se, no djeluje u sklopu Narodnog muzeja. Samostalan muzej postaje godine 1939.. Promijenio je nekoliko lokacija, od privremenoga sjedišta u Gospodarskom društvu preko palače baruna Raucha na Markovu trgu i Pravoslovne akademije i Narodnog doma te naposljetku do sadašnje lokacije na Zrinskom trgu.

U njemu se nalazi više od 400 000 predmeta izloženih na tri kata prema razbobljima iz kojih datiraju : na trećem katu nalazi se stalni postav Pretpovijesne i Egipatske zbirke; drugi kat obuhvaća stalni postav Antičke zbirke: Grčke vaze, spomenici grčke kolonizacije istočne obale Jadrana,  Rimska vojna oprema, Urbanizacija, Svakodnevni život; dok je u prizmelju smješten stalni postav Numizmatičke zbirke.

Pod okriljem Arheološkog muzeja nalazi se i arheološki park u selu Ščitarjevo, gdje se mogu vidjeti ostaci rimskog grada Andautonije.

Prizemlje: stalni postav Numizmatičke zbirke
2. kat: stalni postav Antičke zbirke: Grčke vaze, spomenici grčke kolonizacije istočne obale Jadrana,  Rimska vojna oprema, Urbanizacija, Svakodnevni život.
3. kat: stalni postav Pretpovijesne i Egipatske zbirke
 

U dvorištu muzeja postoji Lapidrij gdje se mogu razgledati rimski spomenici

 mumija
(Zagrebačka mumija)

lanena knjiga

(Lanena knjiga)

Tražilica

Razno

Tko je purger?

Riječ koja mnogima nešto znači - bilo ponos ili uvreda. Da, neki se danas uvrede na to kaj ga neko prozval purgerom (neko ko je došo u Zg ali nije iz Zga). Il su svađi pa jedan misli...
Opširnije...

Nagrada Zagrepčanka godine

Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama Grada Zagreba koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.