Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Borongaj

BORONGAJ je predio u istočnom dijelu grada, između Branimirove ulice (željeznička pruga) na sjeveru, Borongajske ceste (Volovčice) na zapadu i jugu te vojarne Borongaj na istoku. Ime je dobio po zagrebačkom kanoniku Baranu, koji je u XIII. Stoljeću ondje imao posjed pa je od Baranova gaja nastalo današnje ime Borongaj. U središnjem dijelu nalazi se tridesetak peterokatnih stambenih zgrada montažne gradnje, većinom s aluminijskim oplatama (tzv.limenki), građenih od 1962. Do 1963. Bilo je to, uz Zapruđe i Utrine, prvo naše stambeno naselje izgrađeno vlastitim sustavom montaže. Između njih i Borongajske sredinom 1960-tih u nizu su izgrađene obiteljske kuće.

U istočnom dijelu, s druge strane potoka Blizneca nalazilo se do 1947. uzletište, koje je za vrijeme Drugog svjetkog rata služilo u vojne svrhe. Danas su ondje smješteni pogoni tvornice Končar. Na zapadnom rubu predjela nalaze se poslovno-skladišne zgrade te Zavod za fotogrametriju. Osnovna škola „Dobriša Cesatić“ otvorena je 1964.godine, a postoje još dječji vrtić i ambulanta.

Istodobno s izgradnjom stambenog naselja produžena je 1963.godine i tramvajska pruga od Harambašićeve do kraja Budakove ulice. Zbog toga se prostor oko okretišta takođen naziva Borongaj, premda se nalazi izvan njegovih granica. Uz okretište su 1997.godine izgrađeni trgovački centar i novi autobusni terminal.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.