Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Gračani

GRAČANI su predio u sjeverno dijelu grada između Dolja i potoka Ribnjaka. Cijeli predio okuplja Gračanska cesta, koja povezuje Mihaljevac s Bliznecom i Sljemenskom te Markuševačkom cestom. Gračani se prvi put spominju u popisu sela koja su dužna davati kaptolsku desetinu, sastavljenom 1334. godine, a ime sela označuje pripadnost njegovih stanovnika Gradecu. Selo je vjerovatno prvotno pripadalo župi Sv. Marka na Gradecu. Sudeći po brojnim Gračancima koji su zbog raznih razloga dolazili pred gradskog suca, Gračani su u to doba bili ves s razmjerno velikim brojem stanovnika. Gračani su pripojeni župi u Remetama 1812,, a od 1983. godine su samostalna župa.

Zbog povoljnog smještaja i blizine gradskom središtu Gračani su uz Šestine najprivlačniji predio u medvedničkom prigorju. Poznati su i po mnogim ugostiteljskim objektima i izletištima. Gračani imaju ambulantu i osnovnu školu Gračani, osnovanu 1904. godine, koja u sadašnjoj zgradi djeluje od 1958. godine.  Pripojeni su gradu Zagrebu 1950.godine, a iste godine izgrađena je tramvajska pruga s početnom stanicom na Mihaljevcu, a završnom u Dolju. U Gračanima je ishodište jedne od najpopularnijih staza za uspon na Medvednicu, tzv. Leustekovog puta.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.