Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Lis 17
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prijava / Registracija

Kvaternikov trg jedan je od središnjih gradskih trgova, oblikovan potkraj XIX.st. kao istočni ulaz u grad. Na Kvaternikov trgu završava Vlaška ulica kao povijesni istočni izlaz iz grada i počinje Maksimirska cesta, koja je već potkraj XVIII.st. bila prometna cesta prema Varaždinu, a od početka XIX.st. i pristup perivoju Maksimiru.  Na trg sa sjevera dolazi Domjanićeva ulica kao veza sa sjeveroistočnim predjelima grada, a s južne i jugozapadne strane pripajaju mu se velike prometnice Heinzelova i Šubićeva ulica. Prvotno se trg zvao Međašni, jer je tu bila mitnica, kao međa gradskog područja.  Godine 1928. nazvan je po političaru Eugenu Kvaterniku.  Konjski je tramvaj prošao prema Maksimiru još 1891. godine, a istodobno je oko trga izgrađeno i okretište tramvaja. Šubićeva je ulica s jugozapada na sam trg probijena za promet 1950tih godina, a s njom je do trga tramvaj prošao 1961. godine. 

Zgrade oko trga gotovo su sve stambene četverokatnice s lokalima u prizemljima iz 1930tih, osim dvokatne kuće na uglu Domjanićeve i trga iz 1990tih, te jednokatna  uglovnice s tornjićem na uglu maksimirske i trga iz kraja XIX.st.. Ta je stambena kuća bila dio tvornice alkoholnih pića Pokorny, osnovane 1862. godine.  Samostojeća zgrada na južnoj strani trga bila je nekad gradsko kupalište, a danas je poslovnica Croatia banke.  Na istočnoj strani trga izgrađena je robna kuća Nama. Na Kveternikovom trgu nalazila se jedna od većih i važnih gradskih tržnica.

Tražilica

Razno

Simbolični čekić otvaranja HNK

hnk cekic1Simbolični čekić kojim je car Franjo Josip I. 14. listopada 1895. simbolično zadao završni udarac gradnji te tako otvorio Hrvatsko narodno kazalište. Čekić je napravio Robert...
Opširnije...

Gradjevni pas Pluto

pas plutoZgrada tj palača Prve hrvatske štedionice je danas znana kao i Oktogon. Sagrađena je 1900 (iako na južnum ulazu stoji godina 1899.) i povezuje Ilicu sa Trgom P. Preradovića popularno...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.