Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Pon Ruj 24
svjetski dan srca

Prijava / Registracija

MARKUŠEVEC je predio u istočnom dijelu medvedničkoga prigorja; nekadašnje selo, danas izloženo brzoj socioekonomskoj preobrazbi i urbanizaciji. Gusta izgradnja obiteljskih kuća i vikendica dovela je do fizionomskog srašćivanja Markuševca s nekadašnjim okolnim manjim selima; Bačunom na zapadu, Štefanovcem na jugu te Markuševačkom Dubravom i Deščevcem na istoku.  Nekadašnji srednjovjekovni kaptolski posjed sv. Šimuna postao je s vremenom Markuševec, po velikašu Markuszu koji je stolovao an tom području, pa su novačene kmetove i sluge nazivali Markusczevi. Župa sv. Šimuna i Jude Tadeja jedna je od najstarijih u okolici grada. Crkva se spominje  1328., a župa 1334. godine.  Kasnogotičko jednobrodno zdanje s nadsvođenim svetištem podignuto je 1476., vjerovatno na mjestu starije drvene crkve. Oko crkve je bilo groblje ograđeno niskom cinkturom, koja je i danas vidljiva.  Sjeverno uz lađu dograđena je 1688. kapela sv. Antuna Padovanskoga. Nakon potresa 1880. dograđeni su sjeverni dio crkve i nova sakristija.

Osnovna škola Markuševec osnovana je još u XIX.st., a u sadašnjoj zgradi djeluje od 1969. Postoje također  ambulanta i dječji vrtić. U Markuševcu je sjedište PP Maksimira, u čijem sastavu je i poznata restauracija Markuševec.

Tražilica

Razno

Stari nazivi ulica

Ovdje ćemo napisati sve nazive ulica koje su se mjenjale kroz povijest grada. Ako znate neku ulicu da joj je promjenjen naziv a nije na popisu, slobodno nas kontaktirajte i pošaljite nam...
Opširnije...

Gradska plinara Zagreb

24 GPZ LogotipGradska plinara je počela s radom 31. listopada 1863.g na uglu Gundulićeve i Hebrangove ulice. Prvi pogoni su koristili postupak suhe destilacije iz drveta. na tom mjestu je plinara bila sve do...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.