Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Lis 17
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prijava / Registracija

Mikulići, predio i ulica u sjeverozapadnom dijelu grada, na prigorju sjeverno od Črnomerca.

 

Staro srednjevjekovno selo najvjerojatnije je dobilo ime prema velikašu Mikuli od Agha, odnosno po njegovim sinovima u čijem je posjedu bilo u XIII.st. Mikulići su 1865.g. imali 33 kuće i 409 stanovnika.

 

Poznati zagrebački industrijalac i poduzetnik Guido  Pongratz kupio je 1859. imanje u Mikulićima na kojem je 1868. izgradio ljetnikovac neoromaničkih oblika.  Uz jednokatnu zgradu ljetnikovca nalazi se prizemni dio s nekadašnjom prešnicom za vino i podrumom za bačve te toranj s puškarnicama. U tornju se nekada nalazilo zvono koje je u slučaju potrebe pozivalo seljake na okup.

 

Mikulići su polazište za planinarske uspone na medvednički dom Risnjak, a na susjednom brijegu, istočno od Mikulića, predio je Lukšića, odakle vodi cesta prema Medvedgradu.

Tražilica

Razno

Zrinjevački meteorološki stup

meteo stup1884. Adolf Holzer, vojni liječnik, je poklonio meteorloški stup koji se nalazi na sjevernoj strani parka, Herman Bolle je izradio nacrt za njegovo postavljanje a izrađen je od istarskog...
Opširnije...

Zagrebačka pivovara

 Povijest pivovare počinje kada se pokazalo da mali zagrebački obrtnici – pivari s Gornjeg grada nisu bili u stanju proizvesti dovoljno piva za grad koji se sve više...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.