Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

MIROŠEVEC je gradski predjel smješten u sjeveroistočnom dijelu grada u dolini potoka Trnave. Prostire se između Markuševečke Trnave na sjeveru, Štefanovca na zapadu, Novaka Granešinskig na jagu i Dankovca na istoku. Srednjevjekovno selo Miroševec spominje 1334. Ivan arhiđakon Gorički kao kaptolski predio kraj rječice Trnave, čiji su seljaci davali desetinu Kaptolu. Među Miroševačkim vinogradima nalazila se drvena kapela sv. Benedikta. S napuštanjem vinograda sredinom XVIII  st. i kapela je bila sve zapuštenija te na kraju srušena. Godine 1865. u Miroševcu je bilo 14 kuća s 235 stanovnika.

Predjel danas okuplja Miroševečka cesta, kojom se ostvaruje autobusna veza do terminala u Dubravi. Južno od Miroševca izgrađeno je 1952. Miroševečko groblje prema projektu arhitekta Seissela.Novaki Granešinski nalaze se između ulice  Štefanovec i Avenije Gojka Šuška na zapadu te Miroševečke ceste  na istoku, dok na jug dopiru do kliničke bolnice Dubrava. Osnovna škola Žuti brijeg osnovana je 1983.godine.

Tražilica

Razno

Grb Grada Zagreba

grb zg Iz Statuta Grada Zagreba, koji je donešen 14. prosinca 1999. odluka o grbu Grada Zagreba glasi:"U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima...
Opširnije...

Oltar domovine

oltar domovine zagrebacki kutakOltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu. Spomenik je rad kipara Kuzme Kovačića, a nalazi se ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu. Oltar domovine, otvorio je na Dan...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.