Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Podsused

PODSUSED, najzapadniji dio grada, u nizini između medvedničkih obronaka i rijeke Save; nekadašnje predgrađe, odnosno selo. Naselje je vrlo staro, a razvilo se u podnožju srednjovjekovnoga utvrđenog grada Susedgrada, na strateški važnom mjestu gdje je uski prolaz između Save i zavrnog obronka Medvednice.  Ubrzano se razvio nakon izgradnje željezničke pruge, kada je postao i popularno zagrebačko izletište s nekoliko gostionica i kupalištem na Savi. Osnovna škola otvorena je 1886. Preko Podsusedskog mosta pometovao je Samoborček. Tvornica cementa izgrađena je 1908., a zatvorena i napuštena 1987. Župnu crkvu sv. Ivana Bosca projektirao je 1939. arhitekt Zvonimir Požgaj, a nova župa osnovana je 1942. Župu do danas vode salezijanci.

Područje Podsuseda obuhvaćalo je naselja Podsused, Podsusedsko Dolje, Goljak, Jarek, Jagodišće te nizinsko područje Susedskoga polja između Save i Samoborske ceste. Podsused je u sastavu Zagreba od 1950. Sportska dvorana Sutinska vrela izgrađena je za Univerzijadu 1987. Gradska željeznica vodi do Glavnog kolodvora.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.