Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Lis 17
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prijava / Registracija

PODSUSED, najzapadniji dio grada, u nizini između medvedničkih obronaka i rijeke Save; nekadašnje predgrađe, odnosno selo. Naselje je vrlo staro, a razvilo se u podnožju srednjovjekovnoga utvrđenog grada Susedgrada, na strateški važnom mjestu gdje je uski prolaz između Save i zavrnog obronka Medvednice.  Ubrzano se razvio nakon izgradnje željezničke pruge, kada je postao i popularno zagrebačko izletište s nekoliko gostionica i kupalištem na Savi. Osnovna škola otvorena je 1886. Preko Podsusedskog mosta pometovao je Samoborček. Tvornica cementa izgrađena je 1908., a zatvorena i napuštena 1987. Župnu crkvu sv. Ivana Bosca projektirao je 1939. arhitekt Zvonimir Požgaj, a nova župa osnovana je 1942. Župu do danas vode salezijanci.

Područje Podsuseda obuhvaćalo je naselja Podsused, Podsusedsko Dolje, Goljak, Jarek, Jagodišće te nizinsko područje Susedskoga polja između Save i Samoborske ceste. Podsused je u sastavu Zagreba od 1950. Sportska dvorana Sutinska vrela izgrađena je za Univerzijadu 1987. Gradska željeznica vodi do Glavnog kolodvora.

Tražilica

Razno

Prvi zagrebački film

brckoPrvi film u Zagrebu je prikazan 1896.g u zgradi Kola na Mažurancu.- 1917.g u kinu "Metropol" (poslije kino "Capitol" a kasnije kino "Zagreb") se prvi put prikazao prvi hrvatski film "Brcko u...
Opširnije...

Kip Blažene Djevice Marije

radicevtrgFoto MGZ,da bi vidjeli uvećanu sliku samo kliknite na njuKao što vidite, na ovoj slici se vidi kip Blažene Djevice Marije ispred ulaza u crkvu sv. Marka. Slika je prije 1869.g jer je...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.