Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

REMETE, nekadašnje selo, a danas gradski predio između Gračana na zapadu, Dolja na sjeveru, Mirogoja na jugozapadu i Bukovca na jugoistoku. 2001.g. imale su oko 4500 stanovnika. Selo se prvotno zvalo Kratki dol, a ime Remete dobilo je po pavlinima (let.eremitae - pustinjaci) koji su ondje u XIII. osnovali župu sa samostanom, prvu u Hrvatskoj (danas crkva Majke Božje Remetske). Pemete se prvi puta spominju u izvorima 1288. Tri puta našle su se na udaru turskih provala. Zagrebački nadbiskup Juraj Haulik je 1859. osnovao u Remetama školu, koja je 1984. dobila novu zgradu. Danas je ona tek područni odjel Osnovne škole Vladimira Nazora. U južnom dijelu Remeta nalazi se ljetnikovac industrijalca Vilima Lovrenčića, podignut 1882.

Tražilica

Razno

Sv. Juraj kod Kamenitih vrata

Kamenita sv juraj(Sv. juraj kod Kamenitih vrata, Ivan Brnčić)Kip je postavljen 15.11. 1994.g na Trgu Braće Hrvatskog Zmaja. Taj je kip 1938.g kupio Želimir Mažuranić (unuk bana Ivana Mažuranića i brat Ivane...
Opširnije...

Zagrebačka mumija

Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.