Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Sesvete

SESVETE, naselje istočno od Zagreba, proteže se od Dupca na zapadu do Dugog sela na istoku te od Markova Polja i Popovca na sjeveru do Ivanje Reke na jugu. Uz Sesvete (u užem smislu) obuhvaćna su i bivša samostalna naselja - Brestje, Sopnica, Gajišće, Jelkovec, Sesvetska sela, Sesvetska Selnica, Dumovec, Kraljevački Novaki, Kobiljak i Sesvetski Kraljevec. Župa u Sesvetama se spominje u kaptolskom statutu iz 1334. U tom razdoblju mjesto se zvalo prema crkvi Svih Svetih, ali za sada nije poznato kada je ona izgrađena i kako je izgledala.  Barokna crkva Svih Svetih nalazi se u središtu Sesveta, a građena je 1760tih.  Na južnom glavnom pročelju crkve nalaze se dva masivna zvonika.  Na prozorima su rešetke od kovana željeza iz XVIII. st. Crkva posjeduje i barokni inventar, a njezina je unutrašnjoj oslikana baroknim zidnim slikarijama. Preko puta Crkve, na Trgu Dragutina Domjanića nalazi se jednokatna barokna kurija iz 1784. godine, u kojoj je danas smješten Zavičajni muzej Prigorja.

U središtu Sesveta sjecište je triju cesta : Varaždinske, Bjelovarske i Kašinske.  Potonja je u svom donjem dijelu izgubila prijašnju ulogu povezivanja sa Zagorjem nakon što je 1970tih zapadnije izgrađena Bistrička cesta. Između tih dviju cesta prostire se  planski izgrađeno  stambeno naselje Luka, gdje se nalazi pet najviših sesvetskih nebodera s tzv. stanovima solidarnosti. Sjeveroistočno od Luke je stambeno naselje Selčina, a zapadnije uz potok Vuger razvijaju se novi gradski sadržaji Sesveta ( osnovna i srednja škola, sportsko-rekreacijski tereni). Južno od Zagrebačke ceste razvijeni su industrijski sadržaji Sesveta, a nakon 1990e uz Ulicu Ljudevita Posavskog razvija se trgovački sklop Zagreb - istok.  Povoljan prometni položaj te blizina Zagreba pogodovali su neprestanom doseljavanju uglavnom mlađeg stanovništva ( 2001.g. bilo je 45 tisuća stanovnika). U razdoblju od 1971. do 1981. broj stanovnika u Sesvetama povećan ej za čak 80 %, što je tada bio najveći porast među svim hrvatskih gradovima. U to se doba ubrzano izgrađuju naselja prema Dugom Selu.

U Sesvetama se nalaze tri osnovne škole, dom zdravlja, narodno sveučilište, knjižnica, tržnica, pošta, željeznički kolodvor, autobusni terminal. U Sesvetskim Selima nalazi se crkva svetog Antuna Padovanskog, hotel Phoenix te sportsko-rekreacijski centar, a u Jelkovcu sajmište.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.