Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Siget

Siget je stambeno naselje u Novom Zagreb. Proteže se na istok do Avenije Većeslava Holjevca, na zapadu je od naselja Trnsko odvojeno Parkom mladenaca, a na sjeveru je omeđeno Avenijom Dubrovnik.

Spominje se u kaptolskom statutu iz 1334. kao otok na kojemu se nalazi kaptolski posjed zvan Sziget (madžarski naziv na otok).

Današnje naselje planirano je 1962., no gradnja je započela nakon velike poplave 1965. Prvotno je izgrađen dio naselja nasuprot Velesajmu, a potom se nastavio širiti prema Aveniji Većeslava Holjevca na ledine sjeverno (danas Trg  senjskih uskoka) i južno (Aleja pomoraca) od Brodarskog instituta koji zauzima središnji dio naselja.  Većina ulica u SIgetu imenovana je po povijesnim osobama vezanim uz pomorstvo. Uz Park mladenaca izgrađen je  1973. golemi stambeni objekat, popularno nazvan Super Andrija (erhitekt Miroslav Catinelli). U jugoistočnom dijelu je crkva Sv. križa (građena 1970ih). Oko Trga senjskih uskoka je poslovno središte. U naselju su radionice i uredi Hrvatskog autokluba i igralište nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac.
U Sigetu se nalazi osnovna škola "Većeslav Holjevac". Gradnja škole započeta je 1965., a otvorena je 26. prosinca 1967. godine

Avenue mall
(Avenue mall)

brodarski institut
(Brodarski institut)

sv kriz
(crkva Sv. Križ)

Stadion Hrvatski dragovoljac
(Stadion "Hrvatski dragovoljac")

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.