Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Trešnjevka

Trešnjevački trg je središnji trg gradskog predjela Trešnjevke i sjecište nekoliko važnih ulica : Nove ceste, Trakošćanske, Krapinske, Ozaljske, Tratinske, Zvorničke ulice i Ulice grada Vukovara.  Trg se zvao trg oktobarske revolucije do 1990., kada mu je promjenjeno ime u Trešnjevački trg. U XVII st. spominje se lokalitet Pod Črešnjom, od čijeg je naziva nastalo ime Trešnjevka. Tadda su u tom predjelu živjeli kmetovi slkobodnog kraljevskog grada. Trg je, premda još neizgrađen, bio označen kao središte putova u regulaciji prometa 1889. Širenjem Trešnjevke postao je prometno i trgovačko središte, ali je do danas ostao urbanistički nedefiniran.

Prvi sveobuhvatni urbanističko-arhitektonski projekt za središnji prostor Trešnjevke izradio je arhitekt Vlado Antolić 1949., no projekt nije izveden.  Tijekom 1980ih pripremao se novi generalni urbanistički plan, a prema Provedbenom planu iz 1989. izvedene su tek kuće na jugoistočnoj strani trga kao završetak Ulice grada Vukovara. Na južnoj strani nalazi se velika zelena tržnica. Istočna strana trga je dio Nove ceste, na sjevernoj stranisu Osnovna škola Kralj Tomislav te župna crkva sv. Josipa.  Ispred crkve je robna kuća, jednokatna montažna građevina iz kasnih 1950ih.  Zapadna strana trga je početka Ozaljske ulice. Na spoju Trakošćanske i Krapinske ulice nalazi se nekoliko prizmenih kuća. Posred trga prolazi promet kao produžetak Tratinske i nastavak u Ozaljusku ulicu. U sredini trga je mali uređeni perivoj.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.