Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Šestine

Šestine su predio na sjevernom rubu Zagreba, u središnjoj zoni  medvedničkog prigorja, na nadmorskoj visini od 291 m. Šestinama gravitiraju susjedni predjeli Šestinski Kraljevec, Šestinski Vrh i Dedići; ukupno oko 2500 stanovnika. Ime su dobile prema šestini, obliku feudalne obveze prema gospodaru, koja se davala svakog šestog dana u tjednu.

Kao naselje  počinju se razvijati u XIII. st. izgradnjom Medvedgrada. Glavni izvor prihoda u prošlosti bila je obrada zemlje, naročito rad u vinogradima veleposjednika.  Posljednji gospodar Medvedgrada, Stjepan Gregorijanec, nakon potresa 1590. preselio je u dvorac Šestine, koji je dao podignuti oko 1574. Dvor je aksnije bio u posjedu Zrinskih, Čikulina, Sermagea i na kraju Kulmera, koji su ga u XIX. pregradili. Krajem Drugog svjetskog rata dvorac Šestine je spaljen, a poslije je porušen do temelja. Imanje je kupio Ivica Todorić, a dvorac se gradi prema oblicima u kojima je bio prije rušenja.

 

Župa se spominje 1673., a od 1893. Šestine su samostalna općina. U XVII.st. izgrađena je župna crkva sv. Mirka. Ispred crkve je grob oca domovine, Ante Starčevića sa spomenikom.

 

Na sjevernom rubu naselja nalazi se restoran Šestinski lagvić s terasom s koje se pruža lijepo pogled na Zagreb. Nedaleko od restorana odvija se pješačka staza za Sljeme koja prolazi pored Kraljičinog zdenca (jednog od najjačih izvora potoka Kraljevca, koji se u donjem toku zove Medveščak).

 

Osnovna škola Šestine je među najstarijima u Zagrebu, izgrađena 1863. godine, a u novu školsku zgradu useljena 1958.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.