Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

OŠ Ivana Merza

Adresa: Račkoga 4, Zagreb

Web adresa: www.os-ivan-merz.hr

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Škola se otvara 1.rujna 1901. godine. Zgrada je danas zaštićeni spomenik kulture te je u potpunosti zadržala svoj izvorni izgled. Bila je to prva škola u Hrvatskoj u koju je ugrađena kotlovnica s parnim grijanjem.

Prvi naziv ustanove bio je Dječačka i djevojačka pučka škola u Draškovićevoj ulici, a nad dvama ulazima u zgradu još stoje natpisi djevojčice i dječaci. Naziv škole mjenjao je nazive kroz godine, a 1995 godine dobiva ime OŠ Ivan Merz. 1928 g., kad je u zgradi bila smještena bolnica, u sobi na 1.katu umro je dr. Ivan Merz, profesor Nadbiskupske klasične gimnazije u zagrebu i katolički laik kojega je papa Ivan pavao II. 2003. godine proglasio blaženim.

Učenici škole svake godine sudjeluju na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima, a osobito su uspješni na natjecanjima u pružanju prve pomoći, likovnom, dramskom i literarnom izrazu, u poznavanju hrvatskog jezika, matematike i u sportskim aktivnostima. Unutar škole polažu se i stručni ispiti profesora njemačkog jezika.

Školu su završili: Rudolf Supek (sociolog), Ivan Supek (fizičar i književnik),nDrago Diklić (glazbenik), Vesna krpotić (književnica), Ivan Kušan (književnik i slikar), Mustafa Nadarević (glumac), Silvije Degen (odvjetnik) i mnogi drugi.

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.