Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Pet Lip 23
Dan javne službe Ujedinjenih naroda

Špilja Veternica zaštićena je 1979. godine kao geomorfološki spomenik prirode. Smještena je na jugozapadnom dijelu Medvednice, udaljena samo

9 km od centra Zagreba. Sa 7,1 km ukupne dužine svih kanala, Veternica je četvrta špilja u Hrvatskoj. Glavni kanal dugačak je 2,6 km, od čega je prvih 380 m elektrificirano i uređeno za turistički obilazak.

Veternica predstavlja značajan paleontološki i arheološki lokalitet. Jedno je od najbogatijih nalazišta špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus) te druge pleistocenske faune (kirhberški nosorog, golemi jelen, leopard, spiljski lav, itd.).

U špilji su nađeni ostaci ognjišta i brojni artefakti (kameno oruđe i oružje) koje je pripadalo suvremenicima krapinskog neandertalskog pračovjeka, čija starost je utvrđena na oko 40.000 godina. Špilja Veternica služila je paleolitičkom lovcima kao sklonište ili boravište. U mlađim naslagama Veternice (neolitik, brončano doba) nađeno je nekoliko dobro očuvanih lubanja vrste Homo sapiens, te fragmenti keramike i zemljanih posuda, ukrasa itd. što svjedoči o postojanju "grobnice iz neolitika". Isto tako, nađeni su neki predmeti iz rimskog doba (svjetiljka uljanica, kopča rimskog vojnika, novčići).

Spilja Veternica 01

1950. godine planinari i speleolozi planinarskog društva Željezničar uređuju prvi dio špilje radi lakše prohodnosti i postavljaju se vrata na ulazu. Prvobitna vrata su nakon nekoliko godina razvaljena i zatim se postavljanju druga koja se i danas nalaze na ulazu u glavni kanal špilje. Do trenutka dok nisu bila postavljena vrata, špilja je bila izložena devastaciji - prvih 380 m koji su lako prohodni, skoro uopće nemaju stalaktita jer su ih posjetitelji kidali i iznosili, te su se i potpisivali na zidove špilje.

2001. godine Javna ustanova "Park prirode Medvednica" uređuje pristupnu planinarsku stazu od P.D. "Glavica" do špilje Veternice, postavlja nove table i klupe, u cijelosti obnavlja električnu instalaciju u špilji, te tiska brošuru "Špilja Veternica – geomorfološki spomenik prirode" na hrvatskom i engleskom. Tako obnovljena, špilja je otvorena za posjećivanje 20. svibnja 2002. godine.

Velika biološka vrijednost Veternice leži u činjenici da špilju naseljava čak 14 zaštićenih vrsta šišmiša, te nekoliko rijetkih i endemskih vrsta podzemnih beskralježnjaka.

Radno vrijeme i cijena posjeta

Subotom i nedjeljom - od travnja do kraja listopada organizirana su dežurstva vodiča pred špiljom za pojedinačne posjetitelje od 10:00 do 16:00 sati.
NAPOMENA - u srpnju i kolovozu dežurstva vodiča pred špiljom su samo nedjeljom i blagdanom.

Radnim danom - za organizirane skupine, uz dogovor s Ustanovom (dolje navedeni brojevi telefona). Minimalan broj posjetitelja po grupi je 20 osoba.

Cijene ulaznica

- djeca 20 kn
- studenti i umirovljenici 25 kn
- odrasli 30 kn
- obiteljska (obitelj s djecom) 60 kn

Špilju nije moguće posjetiti bez vodiča ovlaštenog od strane Javne ustanove «PP Medvednica». Stručno vođenje uračunato je u cijenu same ulaznice.

 U slučaju lošeg vremena, redovna dežurstva vikendom se otkazuju. Informacije na tel: + 385 1 4586 317 (cijelu godinu od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 sati).

Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno u toplijem dijelu godine ponijeti adekvatnu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća jer je pristup moguć samo planinarskim stazama kroz šumu, a u samoj špilji djelomično ima blata.

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.