Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Malo tko je uživo vidio autobus na kat kako vozi po Zagrebu. Mlađa generacija to može vidjeti samo iz starih fotografija.

Zagreb je zbog sve većeg broja stanovnika postao prezagušen i bilo je premalo javnog gradskog prijevoza da podmiri sve veće gužve. Zbog tih gužva ZET je 1953 odlučio za kupovinu autobusa iz Velike Britanije.

Prvo je naručeno 19 "običnih" autobusa, a 1955.g kupljeno je 4 autobusa na kat (double decker). Ovi autobusi su vozili relativno kratko - do 1960.g. Iako su bili atrakcija, bilo je velikih problema s njima.

Vrata su bila na suprotnoj strani te je bila opasnost za putnike kada su izlazili ili ulazili. Zamislite danas da izlazite na suprotnoj strani - prema prometu.

Ti busevi su morali ići na preinačenja kako bi se prilagodili našim uvjetima vožnje. Autobusima na kat je to bio problem jer ulaz na kat je bio prilagođen za engleske vožnje pa se i nije moglo preinačiti i prilagodit našim cestama. Uz to, autobusi na kat su imali 4,5 m visine pa su im bili problem nadvožnjaci, tramvajske žice. Ti su busevi vozili sa Črnomerca prema Podsusedu, Zaprešiću, Samoboru.

 

autobus na kat

Autobusi na kat, Črnomerec 1960,izvor: FB grupa Zakaj volim zagreb.

Tražilica

Razno

Zagrebačka pivovara

 Povijest pivovare počinje kada se pokazalo da mali zagrebački obrtnici – pivari s Gornjeg grada nisu bili u stanju proizvesti dovoljno piva za grad koji se sve više...
Opširnije...

Žičara

zicara ivo eterovic 80e27. srpnja 1963.g u pogon je puštena žičara Sljeme. Dužina kojom je vozila je bila 4km a visinska razlika je bila 670 m. Vožnja je trajala23 min jer je brizna žičare bila 3m/s. Imala je 88...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.