Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Lis 17
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prijava / Registracija

univerzijada 87

 

8. srpnja 1987.g svečano otvorena Ljetna univerzijada - međunarodne studentske sportske igre. Nastupilo je više od 6400 sportaša iz 122. države svijeta.
Samu ceremoniju otvorenja i zatvaranja igara je osmislio i oblikovao Ivan Ivančan.
Tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ Lazar Mojsov je otvorio igre a baklju za početak igara je upalio Dražen Petrović.

drazen petrovic 87

Dražen Petrović sa bakljom otvaranja Univerzijade, foto: yugopapir.blogspot.com

 

Zagreb se dvije godine pripremao i uređivao za ovako veliku manifestaciju. Košarkaška dvorana Ddažen Petrović, ŠRC Mladost, studentska naselja Sava i Cvjetno naselje, Jarun su samo dio uređenih ili novoizgrađenih objekata. Iako nije bilo novaca, krenulo se u taj rizičan pothvat koji se na kraju isplatio te je Zagreb doživio "preporod" s obzirom na dotadašnje stanje i lošu brigu za grad.
Za Univerzijadu je uređen i glavni zagrebački trg te je prilikom tog uređivanja Manduševac ugledao svijetlo dana nakog sto godina.
Moto igara je bio “Svijet mladih za svijet mira” a Nedeljko Dragić je osmislio legendarnu maskotu Zagija.

Zagi 1


I danas na nekoliko mjesta su još uvijek vidljive reklame na zgradama za Univerzijadu - Držićeva, Maksimirska, ŠRC Mladost. U Gajnicama i Sveticama postoji skulpture koje podsjećaju na Univerzijadu.

 

gajnice 14

Znak Univerzijade u Gajnicama, autor: Leopold Vilić, foto: 2013.,Ivan Brnčić

Na linku možete vidjeti emisiju ceremonije otvaranja Univerzijade
http://www.youtube.com/watch?v=ThD-EMWfCsM

Tražilica

Razno

Prvi sklizački savez

1874.g je osnovan "prvi sklizački klub" a predsjednik mu je bio Ladislav Beluš koji je jedan od inicijatora. Taj se dan slavi kao početak organiziranog klizanja u Hrvatskoj. 24.prosinca iste...
Opširnije...

Zagrebačka Džamija

dzamijaZagrebačka Džamija je smještena u naselju Borovje. Kamen temeljac za gradnju nove (stara džamija je bila na mjestu gdje je danas Dom likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma) je...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.