Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Pon Ruj 24
svjetski dan srca

Prijava / Registracija

prva auto utrka u Zagrebu

(foto:automotorisport.hr)

8. rujna 1912.g je održana prva automobilska utrka u Zagrebu ali i u Hrvatskoj. Relacija je bila Zagreb – Podsused – Bistra - Sv. Križ Začretje – Veternica - Lepoglava – Ivanec – Jurketinec – Vidovec – Varaždin – Novi Marof – Sv. Ivan Zelina – Sesvete – Zagreb dužine 177km. Pobjednik utrke je bio Vjekoslav Heinzel (ahitekt gradonačelnik 1920-1928.g). Uz njega su sudjelovali i Grof Marko Bombelles (doveo prvi auto u hrvatsku i prvi se provozao autom kroz Zagreb), Ferdinand Budicki (vlasnik prvog automobila u Zagrebu), Miroslav i Milan Kulmer, grof Dionizije Hellenbach, Julius Rudovitz, Willy Haupt.

 

Povodom 100te godišnjice ove utrke, Oldtimer klub Ferdinand Budicki je 2012.g organizirao utrku identičnom trasom dužine 177 km.

Tražilica

Razno

Gradska plinara Zagreb

24 GPZ LogotipGradska plinara je počela s radom 31. listopada 1863.g na uglu Gundulićeve i Hebrangove ulice. Prvi pogoni su koristili postupak suhe destilacije iz drveta. na tom mjestu je plinara bila sve do...
Opširnije...

Prizemljeni Sunčev sustav

1994.g u Zagrebu je Ivan Kožarć prizemljio Sunce u Bogovićevoj. Skulptura koju ado slikaju turisti te se slikaju ispred nje za uspomenu. Ivan Kožarić nije niti mislio da će njegova skulptura...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.