Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Uto Lis 16
Svjetski dan hrane

Prijava / Registracija

Javna vatrogasna postojba Grada Zagreba službeno postoji od 1. listopada 1910.g u Savskoj br1. No, iako je JVP osnovana 1910.g, Zagreb ima svoje vatrogasce još iz 1869. kada su se nakon učestalih i velikih požara stolari, mesari, dimnjačari, zidari i mnogi drugi okupljati u Prvo vatrogasno društvo.

Na raznim važnim mjestima su postojale specijalne kontrolne stanice koje su se zvale vatrodojavne postaje. S tih se mjesta moglo u bilokoje doba dana i noći izvršiti dojava požara u vatrogasno spremište.

Zagrebačko područje je tada bilo podijeljeno na 5 unutarnjih i 5 vanjskih kotara. Podjela na vatrogasne kotare omogućila je da se označi lokacija dojavljenog požara pomoću posebnih uređaja optičke signalizacije s tornja Lotrščaka na Dvercima.

 

Danas JVP Zagreb ima 5 vatrogasnih postrojbi i postaje: VP Centar, VP Žitnjak, VP Jankomir, VP Novi Zagreb i VP Dubrava.

grb javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba

Tražilica

Razno

Prva automobilska utrka

prva auto utrka u Zagrebu(foto:automotorisport.hr)8. rujna 1912.g je održana prva automobilska utrka u Zagrebu ali i u Hrvatskoj. Relacija je bila Zagreb – Podsused – Bistra - Sv. Križ Začretje &ndash...
Opširnije...

Smrt služavke u Deželićevoj

smrt peracice dezeliceva hitna pomocU Deželićevoj na broju 23, 13. listopada 1909.g s druogog kata je pala služavka Katarina Heidrich dok je prala prozore i teško se ozlijedila. U tom su trenutku prolazili Gjuro Deželić i...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.