Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Javna vatrogasna postojba Grada Zagreba službeno postoji od 1. listopada 1910.g u Savskoj br1. No, iako je JVP osnovana 1910.g, Zagreb ima svoje vatrogasce još iz 1869. kada su se nakon učestalih i velikih požara stolari, mesari, dimnjačari, zidari i mnogi drugi okupljati u Prvo vatrogasno društvo.

Na raznim važnim mjestima su postojale specijalne kontrolne stanice koje su se zvale vatrodojavne postaje. S tih se mjesta moglo u bilokoje doba dana i noći izvršiti dojava požara u vatrogasno spremište.

Zagrebačko područje je tada bilo podijeljeno na 5 unutarnjih i 5 vanjskih kotara. Podjela na vatrogasne kotare omogućila je da se označi lokacija dojavljenog požara pomoću posebnih uređaja optičke signalizacije s tornja Lotrščaka na Dvercima.

 

Danas JVP Zagreb ima 5 vatrogasnih postrojbi i postaje: VP Centar, VP Žitnjak, VP Jankomir, VP Novi Zagreb i VP Dubrava.

grb javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba

Tražilica

Razno

Zvjezdarnica

 1903. svečano otvorena Zvjezdarnica u Popovom tornju, Opatička 22. Njezin prvi upravitelj je bio Oton Kučera - profesor, prirodoslovac, fizičar, astronom.

Oltar domovine

oltar domovine zagrebacki kutakOltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu. Spomenik je rad kipara Kuzme Kovačića, a nalazi se ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu. Oltar domovine, otvorio je na Dan...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.