Copyright 2019 - Zagrebački kutak j.d.o.o / Jarnovićeva 50, Zagreb / info@zagrebacki-kutak.hr / hosting: www.oktarin.hr

Hotel Dubrovnik

Godine 1829. završena je izgradnja južnog djela Trga bana Jelačića. Na početku današnje ulice Lj. Gaja (nekad Bolničke) je sagrađena kuća Pavla Hatza koji je bio je trgovac, ugledni građanin i gradonačelnik Zagreba 1872/73. U Hatzovoj kući je otvorena kavana koja je nekoliko puta mjenjala vlasnike. Najpoznatije ime je bilo "Grand caffe" tj Velika kavana. Točno nakon sto godina - 1929. g je srušena ta kavana i na mjestu Hatzove kuće je sagrađen hotel trgovca Milinova. 1937. velika kavana je ponovno otvorena i imala je nevjerojatnih 1200mjesta. 1942 je preuređena, a cijeli hotel je promjenio ime u Dubrovnik te je tako i Velika kavana preimenovana u "Kavana Dubrovnik". Hotel i kavana su i danas na istom mjestu.

 

trg bana 15

 

Na tom hotelu ste vjerojatno vidjeli i jedan kip koji gleda prema trgu. Taj kip prikazuje Boga Merkura.

Malo koga zanima porijeklo i tko je napravio taj kip. No, isto tako malo njih zna koliko je taj kip zapravo vrijedan. Zašto je toliko vrijedan? Taj kip je napravio Anton Dominik Fernkorn (on je napravio vjerojatno napoznatiji kip ne samo u Zagrebu nego u Hrvatskoj - spomenik banu Jelačiću). Postavljen je na Hatzovu kuću 1830.g. No, ovaj kip je vrijedan zbog toga što ga je Fernokon napravio sa svega 17 g (rođen je 1813.) i njegov je prvi rad koji izložen na otvorenom prostoru. Ja se nadam da se neće nać neki bahati graditelj/investitor koji će uništiti ovo vrijedno djelo.

IMG 8482

Prijava / Registracija


Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.