Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Uto Lis 16
Svjetski dan hrane

Prijava / Registracija

 dolac 1

U gradskoj četvrti Gornji grad - Medveščak, svega nekoliko metara od Trga bana Jelačića nalazi se najveća i najpoznatija tržnica - tržnica Dolac. Za njenu gradnju srušen je veći dio starog naselja Dolac i gradske zidine. Dolac ima zatvorenu tržnicu, otvoreni dio, ribarnicu i dio gdje se prodaje cvijeće. U doba kad je otvorena je bila jedna od najvećih u ovom djelu Europe. Otvorena je 1. rujna 1930.g a projektirao ju je Vjekoslav Bastl.  

Na broju 8 je do svoje smrti stanovala Marija Jurić Zagorka gdje je danas memorijalni stan i muzej.

2006.g postavljena je skulptura "Kumica" koja predstavlja žene koje su sa sela nekada nosile svoje voće i povrće.

dolac 12

Na djelu gdje se prodaje cvijeće je postavljena skulptura koja prikazuje Petricu Kerempuha koji je postavljen 1955. a autor ovog kipa je Vanja Raduš.

dolac kerempuh

Na Dolcu se snimao jedan dio filma "Božji oklop" . U toj se sceni jurilo autima i motorima po tržnici.

dolac 15 dolac 11 dolac 10 dolac 3

dolac 5 dolac 8
  

Tražilica

Razno

Tko je purger?

Riječ koja mnogima nešto znači - bilo ponos ili uvreda. Da, neki se danas uvrede na to kaj ga neko prozval purgerom (neko ko je došo u Zg ali nije iz Zga). Il su svađi pa jedan misli...
Opširnije...

Oltar domovine

oltar domovine zagrebacki kutakOltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu. Spomenik je rad kipara Kuzme Kovačića, a nalazi se ispred južnog bedema na zagrebačkom Medvedgradu. Oltar domovine, otvorio je na Dan...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.