Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Ruj 26
Europski dan jezika

Prijava / Registracija

1994.g u Zagrebu je Ivan Kožarć prizemljio Sunce u Bogovićevoj. Skulptura koju ado slikaju turisti te se slikaju ispred nje za uspomenu. Ivan Kožarić nije niti mislio da će njegova skulptura poslužiti ali i biti dio projekta Davora Preisa - Prizemljeni Sunčev sustav. Preis je uzeo Sunce kao središte te je u razmjenim udaljenostima postavio planete prema stvarnim udaljenostima u svemiru. I od 2004.g prizemljeni Sunčev sustav je dio zanimljivosti grada Zagreba koji nekim turističkim agencijama posluži kao igra gdje se traže planeti na određenim lokacijama.

Lokacije su tako razmještene po cijelom gradu pa je Merkur najbliži Suncu i nalazi se u obližnjoj Magraretskoj ulici a najudaljeniji planet je Neptun koji se nalazi u ulici Kozari. Postojao je i Pluton koji je postavljen na stupu podvožnjaka na Aleji Bolonje ali je on 24. kolovoza 2006.g od strane međunarodnih astronoma proglašen da nije planet .

Ako nekoga zanima obilazak evo gdje se nalaze svi planeti.


Mekur - Margaretska 3

Venera - Trg bana Jelačića 3

Zemlja - Varšavska 9

Mars - Tkalčićeva 21

Jupiter - Voćarska 71

Saturn - Račićeva 1

uran - Siget 9

Neptun - Kozari, II. odvojak 17

Zgodno za okupiti prijatelje i napraviti obilazak grada s ciljem obilaska planeta.

Tražilica

Razno

Žičara

zicara ivo eterovic 80e27. srpnja 1963.g u pogon je puštena žičara Sljeme. Dužina kojom je vozila je bila 4km a visinska razlika je bila 670 m. Vožnja je trajala23 min jer je brizna žičare bila 3m/s. Imala je 88...
Opširnije...

Nagrada Luka Ritz

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.