Na današnji dan

Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Pon Stu 19
Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Prijava / Registracija

Kraljičin zdenac je izvor pitke vode koji se nalazi na 530m/nm Zagrebačke gore Medvednice. Do njega iz Šestina vodi asfaltirana cesta ili planinarska staza broj 13 znanu i kao staza Miroslavec. 
Staazu Miroslavec dao je izgraditi grof Miroslav Kulmer kao šetnicu za svoju suprugu. Naziv "kraljičin" je dobio prema kraljici Barbari Celjskoj, ženi kralja Sigimunda Luksemburškog. Jezero i kuću kraj jezera dao je izgraditi barun Kulmer kao ribogojilište i lugarnica. danas je ta lugarnica izletište.

Postoji legenda o Kraljičinom zdencu koja se već generacijama prepričava.
Barbara Celjska je bila poznata po strogoći, zlobi i odjevanju u crninu pa je dobila nadimak Crna kraljica. Jednog ljeta Zagreb i okolicu je pogodila velika suša, svi izvori su presušili osim onoga na posjedu kraljice. Zagrepčani su došli moliti da im da vodu no ona je to odbila. Izmoreni zagrepčani su na povratku doma naišli na izvor koji inače nije bio tu te su stali popii vode i napuniti posude za doma. Tada je kraljičin zdeac presušio i ona je ostala bez vode.

Kraljicin zdenac

Tražilica

Razno

Smrt služavke u Deželićevoj

smrt peracice dezeliceva hitna pomocU Deželićevoj na broju 23, 13. listopada 1909.g s druogog kata je pala služavka Katarina Heidrich dok je prala prozore i teško se ozlijedila. U tom su trenutku prolazili Gjuro Deželić i...
Opširnije...

Berlinski zid u Zagrebu

berlinski zidU Zagrebu je 9.studenog 2009.g povodom 20 godina obljetnice postavljen dio berlinskog zida ispred Veleposlanstva savezne republike Njemačke u Vukovarskoj . Zid je dar njemačkog poduzetnika Axela...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.