Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Kraljičin zdenac je izvor pitke vode koji se nalazi na 530m/nm Zagrebačke gore Medvednice. Do njega iz Šestina vodi asfaltirana cesta ili planinarska staza broj 13 znanu i kao staza Miroslavec. 
Staazu Miroslavec dao je izgraditi grof Miroslav Kulmer kao šetnicu za svoju suprugu. Naziv "kraljičin" je dobio prema kraljici Barbari Celjskoj, ženi kralja Sigimunda Luksemburškog. Jezero i kuću kraj jezera dao je izgraditi barun Kulmer kao ribogojilište i lugarnica. danas je ta lugarnica izletište.

Postoji legenda o Kraljičinom zdencu koja se već generacijama prepričava.
Barbara Celjska je bila poznata po strogoći, zlobi i odjevanju u crninu pa je dobila nadimak Crna kraljica. Jednog ljeta Zagreb i okolicu je pogodila velika suša, svi izvori su presušili osim onoga na posjedu kraljice. Zagrepčani su došli moliti da im da vodu no ona je to odbila. Izmoreni zagrepčani su na povratku doma naišli na izvor koji inače nije bio tu te su stali popii vode i napuniti posude za doma. Tada je kraljičin zdeac presušio i ona je ostala bez vode.

Kraljicin zdenac

Tražilica

Razno

Pisaći pribor Penkala

proizvodi otvorna garniture(foto: Tvornica olovaka Zagreb Penkala)Tu malu stvarčicu je izumio svima poznat Eduard Slavoljub Penkala (20.4.1871.-5.2.1922.) u Zagrebu.. S tim izumom je napravio pravu revoluciju u svijetu...
Opširnije...

Zagrebačka Biblija

zg biblija  14. rujna 1968.g iz tiska je izašla Zagrebačka Biblija. Zagrebačka biblija je četvrti cijeloviti prijevod Biblije na hrvatskom jeziku. 1968. Biblija je na hrvatskom...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.