Reklamni kutak

Kutak preporuke

Danas je ...

Sri Lis 17
Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Prijava / Registracija

 

servus

Servus na latinskom znači rob ili sluga - i skraćeno je od "Ja sam tvoj sluga", ili "stojim ti na usluzi". Taj izraz nije došao kako mnogi vole reći iz Njemačke ili Austrije (pošto je Zagreb bio dugo pod utjecajem germanizacije). Taj pozdrav iliti izraz potječe još iz ranijeg doba - Rimskog carstva.
Kad je rob ili sluga dolazio u kontakt sa nekim građaninom višeg staleža ili statusa morao se prvo statusno predstaviti prije samog razgovora kako bi znali o kome se radi - dakle prvo obraćanje ikome je bilo "Servus".
Kako je Rimsko carstvo bilo veliko i zahvaćalo dobar dio Europe, nakon što se carstvo raspalo to  se predstavljanje ustalilo kao pozdrav kod svih država koje su bile pod rimskom ovlasti (Njemačka, Italija, Španojlska..) Kako se danas govori u nekim državama Europe: Češka - Servus, Slovačka - Servus, Hrvatska - Serbus ili Servus, Mađarska - Szervusz, Poljska - Serwus, Austrija i južna Njemačka - Servus, Rumunjska - Servus, Slovenija - Serbus ili Servus.

Možete ovde vidjeti kako samo Hrvati i Slovenci imaju serBus. Potražite li preko tražilice serBus - izbacit će vam samo pjesmu i dućan a dok potražite serVus dobivate nekoliko linkova o objašnjenju značenja i puno više linkova traženog pojma.
Serbus je kod nas vrlo lako moguće bilo prihvaćeno kao ispravno pozdravljanje ponajviše Glovacakom koji se potpisivao sa serbus i pjesma Serbus dragi Zagreb moj od Leskovara.

Vjerojatno su neki to krivo čuli pa su prihvatili i mislili kako je to ispravno pošto je servus istozvučno sa serbus. Mnogima se desi da otpjeva nešto drugo što je on čuo a da ni ne zna da je to krivo dok ga se ne ispravi.

 

Tražilica

Razno

Smrt služavke u Deželićevoj

smrt peracice dezeliceva hitna pomocU Deželićevoj na broju 23, 13. listopada 1909.g s druogog kata je pala služavka Katarina Heidrich dok je prala prozore i teško se ozlijedila. U tom su trenutku prolazili Gjuro Deželić i...
Opširnije...

Javna vatrogasna postrojba Zagreb

grb javne vatrogasne postrojbe grada ZagrebaJavna vatrogasna postojba Grada Zagreba službeno postoji od 1. listopada 1910.g u Savskoj br1. No, iako je JVP osnovana 1910.g, Zagreb ima svoje vatrogasce još iz 1869. kada su se nakon...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.