U utorak, 5. travnja 2022. u 10,30 sati počinje 15. Festival dječje knjige sa manifestacijom Uberi priču!. U suradnji s 10 različitih škola i vrtića s područja Trešnjevke ući ćemo u svijet bajke, priče, stihova i dječje mašte. I ove godine dolaze poznata imena kao što su Sanja Pilić, Sanja Lovrenčić, Dominik Vuković, Sonja Zubović, Ksenija Kušec, ali i neka nova kao što su Srebrenka Peregrin, Kristina Čunović, Zdenko Bašić, Alma Pongrašić, Sven Nemet, a iznenadit će nas Laureati nagrade Grigor Vitez.

 O manifestaciji Uberi priču!:

Ovogodišnja popularna berba slikovnica  imat će oblik šetnje Parkom Stara Trešnjevka, a tema će joj biti fotografija. Predstavit će se priča Marija u gradovima, novi naslov iz serije slikovnica Malih zvona o hrvatskim vizualnim umjetnicima. Ova slikovnica donosi prikaz života velike fotografkinje Marije Braut. Priča o njoj ispripovijedana je iz perspektive njenog nerazdvojnog pratioca, analognog fotoaparata; pripovijedajući neposredno i jednostavno, on izvještava o njihovim zajedničkim avanturama, motivima Marijina rada, osjećaju za ljude i predmete koji je ponekad dijelio s umjetnicom, a ponekad tek čeznuo za smirenim prizorima koje je lakše snimati.

Manifestacija Uberi priču! autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

O 15. Festivalu dječje knjige:

Festival dječje knjige petnaestu godinu za redom slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti. Kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji s trešnjevačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, djecu se uvodi u svijet dječje književnosti.

tekst: CeKaTe