Područni ured Gradske uprave Centar
10000 Zagreb, Ilica 25;
telefon: 610 05 59;
e-mail: donji-grad@zagreb.hr

Gradska četvrt Donji Grad osnovana je po statutu Grada Zagreba 14.12.1999.godine.

Sjedište Gradske četvrti nalazi se u Ilici, a sama gradska četvrt proteže se od Heinzelove ulice i Kvaternikovog trga na istoku, do Ulice Republike Austrije na zapadu, odnosno od Ilice, Trga bana Josipa Jelačića na sjeveru do željezničke pruge i Glavnog kolodvora na jugu.  Obuhvaća površinu od 301,64 ha najužeg gradskog središta.

Povijest ovoga područja započinjemo 1334.godine kada se spominje crkva Sv. Margarete na mjestu današnje crkve Sv. Preobraženja. Donji grad je stoljećima postojao kao predgrađe, koje se od 15. stoljeća naziva Lončarskom ulicom ili Ilicom. Tek nam 17. stoljeće donosi napredak u razvoju ovoga područja. Prestankom opasnosti od Turaka, stanovništvo je pomalo krenulo naseljavati, na mjestu današnjeg Glavnog Trga, formirao se trg Harmica. Naseljavanjem stanovništava dolazi i do gradnje javnih objekata. Među prvima bile su Zakladna bolnica na uglu Harmice i Ilice te prva javna ljekarna na tom području. Početkom 19.stoljeća Zagreb postaje jedinstvena urbana cjelina, rušenjem gradskih vrata na bedemima Gradeca, a Donji grad postaje središtem te cjeline. U gradnji javnih objekata sudjelovali su mnogi vrhunski arhitekti, poput Hermana Bollea i Bartola Felbingera. Posebnom značaju ovoj četvrti pridonijela je gradnja tzv. Lenucijeve zelene potkove, koja obuhvaća niz trgova povezanih da pružaju oblik potkove (Zrinjevac, Strossmayerov i Tomislavov trg, Botanički vrt, Marulićev, Mažuranićev i Trg maršala Tita). Kroz stoljeća, ovaj prostor bivao je bogatiji javnim objektima, poput Crkve i samostana Sv.Vinka u Frankopanskoj, neogotičke Evangeličke crkve u Gundulićevoj, Prve hrvatske štedionice na Trgu Petra Preradovića, Sveučilišta na Trgu maršala Tita, Muzeja za umjetnost i obrt i Obrtne škole na Trgu maršala Tita, Hrvatskog narodnog kazališta, Doma likovnih umjetnosti, Crkve Sv. Blaža itd.

Što se tiče uprave gradske četvrti, od 1945. do 1952. godine Donji Grad je pripadao I. gradskom rajonu Centar. 1953.godine, nakon ukidanja rajona, a osnivanja općina, područje današnje Gradske četvrti Donji Grad dijeli se na općine Donji grad i Medveščak. 1962.g. dolazi do spajanja općina Donji i Gornji grad u općinu Centar. 1967.g. cijeli grad postaje jedinstvenom općinom, no, već 1974. Ponovno dolazi do oblikovanja općina te se ovo područje dijeli unutar općina Centar, Medveščak i Črnomerec. 31.12.1990, ponovno dolazimo do ukidanja općina.  Statutom Grada Zagreba 14.12.1999.g. formira se Gradska četvrt Donji Grad koja ostaje do danas.

Iako, i dalje najnaseljenija gradska četvrt sa 45.108 stalnih stanovnika 2001.godine, polako gubi broj stalnih stanovnika te je 2011.g imala 37.024 stalnih stanovnika, pretvarajući se u sve raznolikiju kulturnu i poslovnu zonu grada Zagreba te turističko primamljivu destinaciju sa mnogobrojnim sadržajima javnog života.