ADRESA:
Marulićev trg 21, Zagreb

TELEFON:
+385 1 4801 999 (centrala)
+385 1 4801 921 (Korisnička služba)
+385 1 4801 901 (ured ravnatelja)

E-MAIL:
hda@arhiv.hr

RADNO VRIJEME:
Razgledi zgrade: posjeti uz stručno vodstvo od ponedjeljka do petka u 10, 13 i 14 sati.
druga subota u mjesecu uz prethodnu najavu na broj telefona 01/4801 981
Grupni posjeti dogovaraju se prema prethodnoj najavi.
U vrijeme državnih praznika i blagdana Arhiv je zatvoren.

ULAZNICE:
Redovna ulaznica: 20,00 kn
Ulaznica za učenike, studente, umirovljenike: 10,00 kn.


WEB STRANICA
ARHIV JE POČEO S RADOM:

O hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv skraćeno HDA je središnja arhivska ustanova nadležna za prikupljanje informacija o arhivskom gradivu u Hrvatskoj i svijetu.

Hrvatski državni arhiv čuva, te znanstveno-stručno obrađuje arhivsko gradivo, odnosno dokumente državnih i javnih ustanova, poduzeća, pravnih i fizičkih osoba čija se je djelatnost prostirala ili se prostire na čitavom dijelu Republike Hrvatske, ali i znatno šire. Arhivsko gradivo koje se čuva ima značenje za čitavu Republiku Hrvatsku.

Razvoj Hrvatskog državnog arhiva kao središnje hrvatske arhivske ustanove odvijao se paralelno s razvojem sustava zaštite nacionalne arhivske baštine. U srednjem vijeku isprave i spise Kraljevine Hrvatske čuvali su banovi, banovci, protonotari i Zagrebački kaptol. Hrvatski sabor od 17. stoljeća sustavnije radi na popisivanju i zaštiti najvrednijega gradiva Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Temeljem saborske odluke 1643. zemaljski blagajnik Ivan Zakmardi daje izraditi na zemaljski trošak posebnu škrinju povlastica Kraljevine u koju se, zajedno s popisom, pohranjuju zemaljske isprave, zakoni i povlastice. Time su postavljeni temelji današnjega državnog arhiva u Hrvatskoj.

Škrinja privilegija / HDA

Škrinja se od 1643.g do 1763.g čuvala u sakristji katedrale te je na zahtjev Sabora od 1752.g preseljena u zgradu Sabora na Markovom trgu dok je dio arhivske grđe preseljen u Banske dvore. Tu se čuva sve do izgradnje današnje zgrade koja je namjenjena Arhivu gdje se seli i ostaje do danas.

Velikoj čitaonici iznad balkona nalazi se slika “Razvitak hrvatske kulture” autora poznatog hrvatskg slikara Vlahe Bukovca a koja prikazuje povorku od 27 hrvatskih velikana. Tu su (s lijeva na desno) između ostalih : Marko Marulić, Julije Klović, Petar Zrinski, Marin Getaldić, Ivan Gundulić, Ruđer Bošković, Maksimilijan Vrhovac, Ljudevit Gaj i Josip Juraj Strossmayer
Jedan od vitraja / Ivan Brnčić
Spomen ploča povodom početka gradnje Arhiva / Ivan Brnčić
Reklamni plakat prvog hrvatskog filma “Bcko u Zagrebu” 1917.g/ Ivan Brnčić
Dio izložaka / Ivan Brnčić
Velika čitaonica / Ivan Brnčić
Predrag Fleš – promocija knjige “Zagrebački skupštinski zapisi” / Ivan Brnčić

U Arhivu se održavaju projekcije, radionice, promocije. Arhiv sudeluje u manifestaciji “Noć muzeja”