ADRESA:
Jurišićeva 13 (ulaz iz Plmotićeve)

TELEFON:
01 49 11 589

E-MAIL:
nema

RADNO VRIJEME:
Ponedjeljak, utroak, srijeda i petak 10-14 sati , četvrtak 10-18 sati

CIJENA ULAZNICE:
Ulaz je besplatan

WEB STRANICA:
https://www.t.ht.hr/drustvena-odgovornost/ht-muzej/

POČETAK RADA MUZEJA:
9. travanj 1953. / ponovno otvoren 17.prosinca 1997.

HT muzej je osnovan 9. travnja 1953. godine. Tada je nazvan PTT muzej, a zadatak mu je bio da “sakuplja, čuva, izlaže i publicira građu i predmete koji dokumantirano prikazuju razvoj poštanskog prometa i telekomunikacija na području NR Hrvatske”. Prvim kustosom muzeja imenovan je dr. Vuk Simić Vakanović, poznat kao ugledni filatelist ali i veliki poznavatelj povijesti pošte.

foto: stara telefonska centrala/HT Muzej

Već u prvoj godini postojanja muzej je formirao temeljne zbirke (poštansku, telekomunikacijsku i filatelističku) te dokumentacijske zbirke (kartografsku, arhivu, fototeku, hemeroteku i knjižnicu).

Razvoj muzeja uvelike je usporen 1954. godine kada je, odlukom o osnutku jedinstvenog PTT muzeja za cijelu SFRJ, mnoštvo vrlo vrijedne građe prebačeno u Beograd, gdje se i danas nalazi.

Zbog nerazumijevanja osnivača, PTT muzej Zagreb biva zatvoren za javnost punih 45 godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske, muzej se nalazi u sastavu Hrvatske pošte i telekomunikacija, a 17. prosinca 1997., prigodom obilježavanja 110 godina javne telefonske mreže u Hrvatskoj, otvara svoja vrata javnosti.

Razdvajanjem HPT-a, 1. siječnja 1999. godine, muzej ulazi u sastav Hrvatskih Telekomunikacija d.d.

Osim svakodnevne muzejske djelatnosti, muzej ima stručna vodstva za organizirane skupne posjete. Muzej omogućuje služenje znanstvenom i stručnom literaturom iz svojeg fundusa te daje stručne upute učenicima i studentima. Muzej je aktivan i na području izdavaštva – izložbe su popraćene katalozima koje izdaje muzej.

Tematske izložbe muzeja održavaju se u poštanskim dvoranama Zagreba te poštanskim i telekomunikacijskim prostorima ostalih gradova. Uz tematske izložbe, koje su vezane uz poštansku i telekomunikacijsku djelatnost, muzej je priređivao i likovne izložbe akademskih umjetnika i likovnih amatera te djelatnika Hrvatskog Telekoma d.d. i Hrvatske pošte.

Predmeti izloženi u stalnom postavu Muzeja ukratko naznačuju povijest prijenosa vijesti na daljinu na području Hrvatske, i to od rimskog doba do danas.

Telekomunikacijska zbirka sadržava predmete hrvatske telekomunikacijske tehničke baštine: telegrafske aparate, teleprintere, dijelove telegrafskih centrala, telefonske centrale različitog stupnja tehnološkog razvoja, uvijek atraktivne telefonske aparate (od 1897. g. do danas), kabele, vodove, mjerne instrumente i dr.

Poštanska zbirka obuhvaća građu koja prikazuje povijesni razvoj pošte i organizaciju poštanske djelatnosti na tlu Hrvatske. Građa je nastala prikupljanjem predmeta unutar PTT poduzeća, suradnjom s poštanskim muzejima europskih zemalja, drugim muzejima u Hrvatskoj te istraživanjima u arhivima i povijesnim institutima.

Filatelističku građu čine poštanske marke i ostale poštansko-filatelističke vrijednosti, među kojima su osobito vrijedna pretfilatelistička pisma (prije 1850.), a posebno mjesto zauzima Zbirka poštanskih maraka Republike Hrvatske, koju prate originali likovnih rješenja, tipografski materijali te pripadajuća dokumentacija. Zbirka inozemnih poštanskih maraka, koja je ujedno i najveća zbirka HT muzeja (s više od 35 000 jedinica) kontinuirano se popunjava međunarodnom razmjenom.

HT muzej / Ivan Brnčić
HT muzej / Ivan Brnčić
HT muzej / Ivan Brnčić
HT muzej / Ivan Brnčić
HT muzej / Ivan Brnčić
HT muzej / Ivan Brnčić