LOKACIJA: Kruge 46, OŠ Grigora Viteza

SPOMENIK: Grigor Vitez

Spomenik je izrađen od bronce.

Grigor Vitez rodio se 1911. godine u Kosovcu u Slavoniji. Najviše se istaknuo pisanjem pjesama za djecu. Radio je kao učitelj prije početka Drugog svjetskog rata, a nakon toga u Ministarstvu prosvjete te kao urednik u Mladost, izdavačkoj kući. Bavio se pisanjem proze i poezije, a pisao je i tekstove za neke časopise. Radio je i kao prevoditelj za slovenske, ruske i francuske pisce. 1963. godine dobio je nagradu “Mlado pokolenje”. Djeca se kroz svoje školovanje često mogu susresti s djelima Grigora Viteza jer se ona često nalaze u školskim čitankama. Njegova najpoznatija djela su: “Kad bi drveće hodalo”, “Jednog jutra u gaju”, “Sto vukova” i “Vesele zamke”. Umro je u Zagrebu 23. studenog 1966. godine.

AUTOR: Josip Poljan

Josip Poljan (Zagreb, 24. studenoga 1925 – Zagreb, 04. lipnja 2015) bio je hrvatski kipar, redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dekan Akademije.

Nakon gimnazije između violine i kiparstva bira kiparstvo. Prvi profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1944./45. bio mu je Frano Kršinić, na drugoj i trećoj godini u klasi je prof. Vanje Radauša. Diplomiravši 1949. godine, upisuje specijalizaciju kod prof. Antuna Augustinčića. Postavši od učenika profesorom 1951. godine, posvećuje se kiparskom i pedagoškom radu. Profesor je od 1951. do 1961. godine u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, a od 1961. do 1978. na odjelu za likovne umjetnosti Pedagoške akademije u Zagrebu. Od 1978. godine je izvanredni, od 1985. redovni profesor na pedagoškom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1985. do 1987. obavlja dužnost prodekana; od 1987. do 1991. dva puta izabran za dekana ALU.

Značajnija su mu javna djela spomenik Anti Starčeviću u Zagrebu, bl. Alojziju Stepincu u Krašiću i u Maloj Mlaki, te Bogorodica s Djetetom u Mostaru, i u Rumbocima u Rami (BiH). Nazivaju ga “fratarskim kiparom” jer je modelirao više različitih kipova sv. Franje: u Ovčarevu kod Travnika, u Rumbocima, u Slavonskom Brodu i u Čakovcu te kip sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu. Prošle je godine postavljena njegova Pieta u Voćinu.