1242.G objavljena je Zlatna bula, najvažniji dokument grada Zagreba.

I tako, teče već 773. godina najvrjednijeg dokumenta za grad Zagreb – Zlatne bule. Dokument , odnosno povelja koja je napisana davne 1242.g Tada je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. dao povlastice naselju Gradec na brdu Grič u znak zahvalnosti kaj su mu pomogli u bijegu prema moru od Tatara i tako mu pomogli da preživi. Zagreb je kao neutvrđen grad stradao te je bio skroz uništen i spaljen.
Kralj Bela IV. je povelju napisao u Virovitici 16. studenog 1242. Na njemu se nalazi zlatni pečat i po tome je dobila ova povelja naziv Zlatna bula.
Bulom su građani Gradeca bili oslobođeni raznih davanja (cestarine, mostarine, harmice = tridesetine). Dobili su mogućnost biranja gradske uprave i gradskog suca koji je odgovarao direktno kralju. No, dobili su i zahtjevnu zadaću – da izgrade obrambene bedeme i utvrde grad.
Također je bulom određeno da prilikom njegovog dolaska u Zagreb građani moraju dati 12 volova, 1000 komada kruha i 4 bačve vina. Kad bi kralj išao u osvajačke pohode morali su dati i 10 naoružanih vojnika.
Kralj je bulom dao građanima slobodu trgovanja i organiziranja sajmova pa je tako određeno da se održava sajam na blagdan sv. Marka Evanđelista koji se slavi 25. travnja. Određeno je da se u periodu između 8 dana prije i 8 dana poslije održi tzv. Markov sajam.
Bula se smatra i prvim zakonikom grada Zagreba koji se stoljećima poštivao.

Evo primjera:
ako koji građanin povrijedi, izvrgne ruglu ili sramoćenju drugoga građanina, i to mu se dokaže, neka oštećenomu plati deset pensa, a za naslova općinskih potreba neka uplati stotinu denara; ako se tko nakon trećeg ukora ne bi popravio, neka mu se oduzme sav imutak i preda općini, a on neka se kao beščastan sramotno istjera iz Grada.“

Baš me zanima kolko bi se danas kralo, ubijalo i varalo da se pridržavaju ovi zakoni iz bule.
Vjerujem kako dobar dio građana grada ni ne zna kaj se sve nalazi u povelji.

Cijeli prijevod Zlatne bule možete pročitati OVDJE

(foto: kopija Zlatne bule u Muzeju Grada Zagreba, Ivan Brnčić)