11. svibnja 1907.g u kuli Kamenitih vrata Družba Braće Hrvatskog Zmaja je osnovala Gradski muzej i na taj način spasila Kamenita vrata od planiranog rušenja. Prvi ravnatelj muzeja je bio Emilij Laszowski koji je 1905.g obnovio družbu sa Velimirom Deželićem.

Družba je pravni sljednik hrvatskih vitezova zmajskoga reda Ordo equestris draconis (Red zmajskih vitezova) hrvatsko-ugarskoga kralja Žigmunda Luksemburškoga, utemeljenog 1408. godine, u kojem su tada većinu činili hrvatski plemići
Na ovom mjestu je muzej ostao do 1925.g kada se seli u prizemlje Umjetničkog paviljona. 1945. se premješta u Opatičku 10 gdje se danas nalazi Hrvatski institut za povijest. Tu ostaje samo dvije godine kada se preseljava u susjednu zgradu – nekadašnji samostan klarisa.
Klarise su dolaskom 1646.g u Zagreb dobile zemljište uz Popov turen (Popov toranj) gdje su izgradile 1650.g svoj samostan. Zbog izoliranog načina života klarisa, samostan nije imao prozore na što i danas upućuju naslikani prozori prvog kata dok su prozori u prizemlju probijeni krajem 19 st.

Muzej sadrži 45. tematskih cjelina gdje se može vidjeti ostati prapovijesnog naselja iz 7 st te sve važnije segmente građanskog, društvenog, arhitektonskog,kulturnog i političkog života Zagreba sve do današnjih dana.

Ako niste posjetili muzej grada, svakako preporučamo da pogledate povijest grada u zbirkama i raznim vrijednim izlošcima.


Evo par fotografija  unutrašnjosti muzeja.