Novoizgrađeni dječji vrtić u Središću – područni objekt DV Zapruđe danas je simboličnim rezanjem vrpce uz pomoć djece koja pohađaju vrtić otvorila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević. Objekt je namijenjen za smještaj deset odgojnih skupina – pet jasličkih i pet vrtićkih na površini od 2.135,57 m², a vrijednost investicije bez PDV-a iznosi 38.447.975,00.

„Demografska i populacijska politika, odgoj i obrazovanje, izgradnja dječjih vrtića i škologradnja doista su prioriteti Grada Zagreba, a upravo je Središće najbolji dokaz tomu“, kazala je zamjenica ističući da je u protekle dvije godine upravo u Središću otvoren cijeli centar izvrsnosti i odgojno-obrazovni kompleks u pravom smislu te riječ. Najprije, 2018. je otvorena Američka međunarodna škola, početkom prošle godine Osnovna škola Središće kao 111. osnovna škola u Gradu Zagrebu, a danas i dječji vrtić, 230-ti gradski vrtićki objekt, što znači da ih je u Zagrebu danas 44 više u odnosu nego prije samo 20 godina. „Otvorenjem ovog dječjeg vrtića povećana je dostupnost i pristupačnost predškolskog odgoja i obrazovanja djeci i roditeljima s područja Središća te je unaprijeđen nadstandard u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Zagreba“, zaključila je dr. sc. Pavičić Vukičević Zahvaljujući projektantima, izvođaču radova i svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovoga projekta zamjenica se prisjetila riječi Erazma Roterdamskog koji je svojevremeno rekao da najveća nada svake zemlje leži u primjerenom obrazovanju mladih. „Ako ćemo suditi po primjeru Zagreba, pred Hrvatskom je svijetla budućnost!“, kazala je zamjenica.

Otvaranjem ovog objekta zaposleno je i 27 novih djelatnika te se u njihovo ime i uime svih djelatnika Dječjeg vrtića Zapruđe nazočnima prigodno obratila ravnateljica Daniela Filković riječima: „Godinu i pol dana od polaganja kamena temeljca za izgradnju ovog objekta u sklopu odgojno-obrazovnog kompleksa Središće ostvarili smo cilj pa ćemo u ovome objektu djeci, njima 200 koliko će ih pohađati vrtić, moći pružiti najbolje u predškolskome odrastanju. Prostor je multifunkcionalan i moderan, ekološki održiv, a sa svojim stručnim kadrom je uistinu po mjeri djeteta i njegova skladna, sigurna, kvalitetna i sretna odrastanja“, kazala je ravnateljica upućujući zahvalu Gradu Zagrebu i pokojnomu gradonačelniku Milanu Bandiću bez čije podrške, naglasila je, danas ne bismo svjedočili ovomu trenutku.

Otvorenju vrtića i blagoslovu Ivica Reparineca, župnika Župe tijela Kristova iz Sopota nazočio je Milenko Arapović, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Zagreb – istok te Sanjica Fresl, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Središće.

Podsjetimo, u posljednja dva desetljeća je dograđena ili je novootvorena čak trećina od 440 danas postojećih školskih i vrtićkih objekata u Zagrebu, za što je izdvojeno više od 6 milijardi kuna. Čak ni potres nije zaustavio niti je ozbiljnije usporio škologradnju. Štoviše, ovo je 5. odgojno-obrazovni objekt (nakon škole i vrtića u Resniku, vrtića na Vrbanima i na Ferenščici) koji je u Zagrebu otvoren nakon potresa. Uskoro se otvara vrtić u Čučerju, za koji mjeseci škola na Pongračevom te nadograđene zgrade osnovnih škola Ksavera Šandora Gjalskog i Dragutina Domjanića. Ubrzo se nastavljaju radovi na izgradnji Hotelijersko-turističke škole na Botićevu trgu, počinje izgradnja nove OŠ Bukovac, nove XII. gimnazije u Dubravi, vrtića u Svetoj Klari i Kašini te dogradnja OŠ Ante Kovačića i škole u Kupinečkom Kraljevcu, a do kraja godine su planirani radovi na nadogradnji i rekonstrukciji OŠ Jure Kaštelana… Pored toga, u tijeku je energetska obnova 9 škola i vrtića (prošli tjedan su završeni radovi na obnovi OŠ Zapruđe). Obnova škola oštećenih u potresu se odvija zacrtanom dinamikom – od 175 oštećenih objekata, 162 su obnovljena, veći dio od preostalih 13 će se obnoviti do rujna ove godine, a posljednji u narednih 18 mjeseci.