U nedjelju u 06:24sati Zagreb je zatresao snažan potres od 5,5 stupnjeva po Richteru. Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade i brojni su Zagrepčani izašli na ulice. Oštećene su brojne zgrade i objekti a cijele ulice i djelovi grada su ostali bez struje i vode. Dok su građani bili vani i zvali svoje bližnje da vide da li je s njima sve u redu, u 07:01 zatresao je još jedan potres od 4,7 po Richteru.

Europski mediteranski seizmološki centar na internetskoj stranici objavio je da za prvi potres epicentar sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilomatara.
Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, 7 kilometara sjeverno od Zagreba, objavljeno je na specijaliziranoj stranici EMSC.

Prema dostupnim podacima, teško je stradala djevojka (15) za koju se liječnici bore a 28 ih je ozlijeđeno od toga njih 18 teže te im je pružena hitna medicinska pomoć.

Građani su u strahu izlazili na ulice sa strahom i nevjeicom na jačinu udara. Od 1880.g kada je stradao gotovo cijeli grad, nije zabilježen potres današnje jačine.

Zbog jačine potresa i nastale štete, hitno su evakuirane rodilje i Petrove bolnice. Zbog sigurnosti ali i hladnog vremena preseljene su u šatore koje je podigla vosjak ispred KB Dubrava. U vrlo brzom vremenu okupili su se navijači te pomogli u preseljenju tek rođenih beba.

Seizmolozi ističu kako se ne mogu predvidjeti točno vrijeme i jačinu udara ali su rekli kako nas čeka pojačana aktivnost narednih dana, tjedana pa i mjeseci no ne bi trebalo biti ovakvih jačina. Ipak naglašavaju da je priroda nepredvidljiva pa nam ostaje čekati nove aktivnosti i nadati se da nas neće više zatresti tako snažno da domovi ne pretrpe nikakvu štetu.

Stvari za prvu pomoć prilikom potresa kada napuštate svoje domove.
Mirogojske arkade su isto oštećene, foto: Dobrović/DuList
Jedan od simbola Zagreba i zagrebačke povijesti – katedrala je također oštećena u prvom potresu, foto: Dobrović/DuList
foto: Dobrović/DuList
foto: Dobrović/DuList