U mojoj kolekciji imam brojne predmete zagrebačkih ljekarni iz vremena kada su one bile u privatnom vlasništvu ljekarnika. Od 1947.g sve ljekarne se nacionaliziraju i postaju vlasništvo grada tj države. Neki ljekarnici su zatvorili svoje ljekarne, neki su ostali raditi kako bi sačuvali egzistenciju dok su neki pogubljeni u drugom svjetskom ratu. Najviše predmeta imam iz najstarije ljekarne u Zagrebu – Gradske ljekarne u Kamenitoj ulici a koja se nekada zvala K crnom orlu.

Gradska ljekarna

Ona se spominje, tj njezin ljekarnik Jacobus, još davne 1355.g i radi sve do danas. Zanimljiv podatak iz te ljekarne nam dolazi kako je u toj ljekarni radio i Nicolo Alighieri, unuk slavnog pisca Dantea Alighieria.

Druga ljekarna koja je radila punih 350 godina bila je ljekarna K Sv. Mariji n Kaptolu. Zadnji vlasnik te ljekarne je bio Vladko Bartulić, koji je ljekrnu s Markovog trga preselio na Jelačićev trg zbog izgradnje zgrade Hrvtskog Sabora. Vrata te ljekarne možete vidjeti u Muzeju grada Zagreba. Bartulić je zaradom od ljekrne dao izgraditi zgradu u tadašnjem naselju Dolac, koji je ksnije postao prostor za najveću i najpoznatiju zagrebačku tržnicu. Bartulićeva zgrada je i danas tu, na uglu Tkalčićeve i tržnice Dolac.

Džepni kalendar ljekarnika Bartulića iz 1930.g

Najraširenije vrijeme ljekarništva je bilo krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Brojni ljekarnici kao što su Bartulić, Feller, Mitellbach, Brodjovim, Salopek, Peičić su nudili svoje vlastite pripravke. Nekio dnjih u se lijepo obogatili da su gradili velebna izdanja za život s obitelji. Najpoznatiji ulagač u svoje nekretnine svakako je bio Eugen Viktor Feller. Inače rodom iz Donje Stubice, gdje je imao svoju prvu ljekarnu u vlasništvu te je dao izgraditi i tvornicu u kojoj je proizvodio pripravke. Svakako njegov najpoznatiji pripravak je bio Elsa-fluid koji se prodao u milijunima komada diljem cijeloga svijeta.

Recept ljekarnika Eugena Viktora Fellera iz 1932.g

Iako je bio imućan, njegov Elsa pripravak mu je donio pravo bogatstvo te je dao izraditi obiteljsku kuću na Trgu kralja tomislava, zatim prvu četverokatnicu u Zgrebu – na uglu trga i Jurišićeve a onda i u Jurjevskoj. Ovu prvu četverokatnicu mnogi pamte (uglavnom preko razglednica i reklamnih materijala) po ogromnoj reklamnoj boci Else koja je bila u visini dva kata na samom uglu zgrade.

Osim Fellera, spomenuo bih i Sigimunda Mittelbacha koji je imao ljekarnu na samom početku današnje Radićeve. Osim ljekarne, imao je i drogeriju iz koje je nastala današnja tvornica NEVA.

Svakako je tu vrijedno spomenuti i Hinka Brodjovina koji je imao ljekarnu K Zrinskom na uglu Zrinjevca i današnje Tesline. Osim što se bavio ljekarništvom, bavio se i slikanjem te je naslikao brojne ljekarnike iz svog doba.

Vjerojatno najpoznatija njegova slika je ona uz sam ulaz u njegovu ljekarnu, sliku Nikole Zrinskog pred Sigetom. S obzirom da se njegova ljekarna nalazila na Zrinskom trgu, odlučio je dati naslikati sliku Zrinskog u povodu otvaranja HNK s prvom poreom Nikola Šubić Zrinski. Tu svoju želju je povjerio Beli Čikošu Sesiji koji je on to i naslikao. No, Hinko je s vremenom shvatio da slika ima preveliku vrijednost da bi stajala tako vani i na otvorenom, on je tu sliku pospremio a on naslikao novu koju je izložio a koja i danas stoji na istom mjestu. Okvir slike je 2016.g obnovljen.

Toliko za sada o ovoj temi. U budućim objavma iz ljekarništva pisat ću o svakoj posebno. Budite slobodni razgledati malu galeriju predmeta iz teme ljekarništva te se nadam da će va malo biti zanimlivi kao što su i meni.