Projekt Dan otvorenog grada, autora i realizatora Dubravke Vrgoč, Anice Tomić i Ivice Buljana pokrenut u listopadu prošle godine, tijekom jednog dana na nekoliko je lokacija predstavio različite umjetničke programe posvećene gradu Zagrebu. Zahvaljujući velikom interesu građana, Dan otvorenog grada, ove se godine transformirao u Dane otvorenog grada, a očekuje nas 20. i 21. svibnja na sedam zagrebačkih lokacija.

Na Tomislavac se ponovno pozivaju svi ljudi dobre volje da se pridruže pružanju ruku jedni drugima u znak solidarnosti i empatije, na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u izvedbi Ivane Starčević Matije Antolića te priče o Zagrebu koje publici čita glumac Marko Petrić. Na  “Jelačić placu” veliki Zbor na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom kojem se pridružuju i najmlađi zagrebački zborovi. Paralelno, na Dolcu će se održati plesno iznenađenje za subotnje posjetitelje tržnice. U večernjim satima na Zrinjevcu bit će pravi Plesnjak s Robertom Marekovićem i njegovim bendom Swingers na kojem će svi naši sugrađani moći zaplesati kao u dobra stara vremena.  Nedjelja je rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi, od najmlađih do najstarijih, a družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Nešto kasnije na Cvjetnom trgu nastupaju sjajne učenice Škole za klasični balet. Ovogodišnje izdanje završava Začaranom šumom na Tuškancu, gdje će ponajbolji hrvatski glumci i glumice skriveni u tajnim zakucima popularnog zagrebačkog šetališta iznenaditi neočekivanom poezijom i pričama.

Zagreb će tako opet postati pozornica na kojoj će umjetnici, građani i turisti istodobno izvođači i publika, podijeliti prostor imaginarnog gledališta, na način na koji dijele i prostor grada. Prošlost Zagreba i njegova sadašnjost, skrivena mjesta i ona javna, potisnute i otkrivene priče kao i one koje izravno priča sam grad biti bit će izloženi u dvodnevnom programu što nudi mnogo uzbuđenja i zabave, ali i predstaviti Zagreb svojim stanovnicima i turistima kroz neke drugačije, uzbudljivije perspektive.

SUBOTA, 3.6.2023.

Zajedništvo / “Gathering”

MJESTO DOGAĐANJA: TRG KRALJA TOMISLAVA, 11:00 sati

Događaj Zajedništvo zamišljen je kao „živi lanac“ građanki, građana, turista, imigranata ili slučajnih prolaznika, koji držeći za ruke „crtajući“  dojmljivu liniju preko Trga. Trg kralja Tomislava u recentnoj je povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u progresivnoj ideji zajedništva i bolje budućnosti, a istovremeno prostor okupljanja imigranata iz cijelog svijeta koji na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost. Kroz svoju je povijest mijenjao identitete pa je osim „okupljališta raznih putnika“ u potrazi za boljom budućnošću i bajkovito klizalište koje u doba Adventa okuplja ljude u radosti i odzvanja dječjim smijehom.

Događaj Zajedništvo simbolički je statement onoga što nam budućnost nosi. Samo kroz zajedništvo i empatiju možemo mijenjati svijet nabolje.

Vrijednost ovog događaja značajna je u društvenom kontekstu jer osvješćuje trenutak u kojem živimo i koji pod znak pitanja stavlja neke do sada nedvojbene vrijednosti za koje se kao društvo trebamo izboriti.

Oda mladosti

MJESTO DOGAĐANJA: TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA, 12:00 sati

Na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se događanje pod nazivom “Oda mladosti”, a zamišljeno je kao svojevrsni dijalog solidarnosti i povezanosti kroz glazbu. Zbor će uz vodstvo Hede Gospodnetić i uz sudjelovanje glazbenika Vitomira Ivanjek i Ivana Petranovića izvoditi poznate pjesme iz starih, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme posvećene Zagrebu, a slučajni prolaznici pozvani su pridružiti se  zajedničkoj zborskoj pjesmi. Na taj način sama izvedba zadržava karakter improvizacije i participativnosti. Ovo događanje ima za cilj podsjetiti na krhkost i prolaznost vremena, onog nekada i ovoga sada. Zaustavlja nas u jednom trenutku koji dijelimo zajedno sa svojim sugrađanima i s gradom u kojem živimo. Uz nastup zborova treće životne dobi, na Trgu će nastupiti i zborovi zagrebačkih osnovnih škola čime će se uspostaviti i međugeneracijski dijalog, iznimno važan upravo u ovim kriznim vremenima.

Flash mob

MJESTO DOGAĐANJA: DOLAC, 12:45 sati

Tržnica Dolac simbol je života grada, mjesto susreta koje subotom bilježi najveću posjećenost. Upravo u vrijeme kada je Dolac prepun građana koji kupuju svježe namirnice ili turista koji svojim kamerama bilježe autentičnu ljepotu najljepše zagrebačke tržnice održat će se svojevrsni plesni performans – flashmob.

Umjetnici će izvodeći performans, zaintrigirati kupce i prodavače i uključiti ih u plesnu aktivnost.

Na taj način dogodit će se neočekivana interakcija između umjetnika, građana koji redovito posjećuju Dolac, ali i onih koji na njemu prodaju svoje proizvode.

Navedeni događaj specifičan je po karakteru koji u sebi nosi faktor iznenađenja, pa prema javnosti komuniciramo isključivo lokaciju, ne i sadržaj. Dakle, građani se pozivaju na Dolac, ali ne znaju što ih tamo očekuje.

Plesnjak

MJESTO DOGAĐANJA: PARK ZRINJEVAC, 19:00 sati

Ples je u Zagreb stigao preko plemenitaških salona, a u Zagrebu se prvi put zaplesalo, zahvaljujući veseloj grofici Erdödy 1749. i to pod krabuljama. Otada se u povijesti Zagreba redovito spominju organizirani plesovi, tzv. plesnjaci u kojem sudjeluju građani. Postojali su pokušaju da se obnovi ta lijepa tradicija, ali kontinuitet je izostao. Ideja je obnoviti retro trend plesnjaka kao platformu druženja, susreta i zajedništva.

Plesnjak na donjogradskom platou otvoren je za sve građane, koji će dobiti priliku zaplesati kao u dobra stara vremena uz Roberta Marekovića i njegov bend Swingers. Glazba će biti tematska i obuhvaćat će vrijeme 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća s repertoarom koji će prezentirati hitove iz navedenih perioda.

NEDJELJA, 4.6.2023. 

Zagrebačka šansona

MJESTO DOGAĐANJA: PARK ZRINJEVAC – GLAZBENI PAVILJON, 11:00 sati

Na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u izvedbi Ivane Starčević i Matije Antolića. Uz njih Marko Petrić će čitati ulomke iz literature posvećene starom Zagrebu ( Zagrebulje Augusta Šenoe, Milčecovi Pozdravi iz Zagreba, Priče iz starog Zagreba Krešimira Kovačića, itd.) i pozivati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Ovaj događaj hommage je gradu u kojem živimo.

Sportska matineja

MJESTO DOGAĐANJA: EUROPSKI TRG, 12:00 sati

Nedjelja je rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi, od najmlađih do najstarijih, a družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Građani će biti pozvani na sudjelovanje. Sportske aktivnosti će tako postati community event čija je svrha privući sto više građana kao sudionika umjetničko-sportske izvedbe. Cilj je promovirati zajedništvo, u ovom slučaju kroz sport.

Balet

MJESTO DOGAĐANJA: CVJETNI TRG, 16:00 sati

U suradnji sa zagrebačkom Školom za klasični balet postavit će se pozornica na kojoj će se izvoditi baletni program – od baletnih vježbi od ulomaka iz popularnih baleta .

Još u vrijeme održavanja Dana otvorenog trga, na tratini s lijeve strane HNK u Zagrebu, improvizirana baletna pozornica na kojoj su prikazivani ulomci iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta privlačila je publiku različitih generacija. Cilj ovog eventa je promocija baletne umjetnosti na jednom od najpopularnijih zagrebačkih trgova, kao i privlačenje pažnje građana svih generacija.

Začarana šuma

MJESTO DOGAĐANJA: PARK TUŠKANAC, 18:00 sati

Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Tuškanac i potragu za izvođačima koji će “skriveni” na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Čehova ili Molliera, ali i izvoditi improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

Otkrivanje glumaca u neobičnom prostoru, skrivenih u parku čini ovaj događaj specifičnim i nudi građanima ne samo mogućnost drugačije percepcije literarnih djela, već i interakciju s izvođačima u prostoru koji nije klasično teatarski.

Tekst: Turistička zajednica grada Zagreba